ZUPA GRZYBOWA

4.5 (171 ocen)

  • 35 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pełna grzybów i smaku!

  • 35 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g grzybów,
    2 łyżki masła,
    mała cebula,
    1 litr bulionu drobiowego,
    150-200 ml śmietany 30%,
    odrobina soku z cytryny,
    garść posiekanej natki pietruszki,
    sól,
    pieprz (najlepiej świeżo mielony).
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa grzybowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby oczyszczam, myję i osuszam, kroję na mniejsze kawałki.
    Na maśle szklę drobno posiekaną cebulę, dodaję grzyby, smażę razem kolejne 5 minut (często mieszam).
    Grzyby zalewam bulionem, gotuję pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut.
    Powoli wlewam śmietanę cały czas mieszając zupę, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Gotuję jeszcze przez 3 minuty.
    Na koniec doprawiam odrobiną soku z cytryny i wrzucam posiekaną natkę.
    Zupę podaję z makaronem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować