Szarlotka w kruchym cieście

5 (4 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

szarlotka

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:

    1,5 szkl mąki pszennej
    3,4 szkl mąki krupczatki

    0,5 szkl cukru

    1 jajko

    1 żółtko

    0,5 kostki margaryny palmy lub 125 g masła

    pół łyżeczki proszku do pieczenia



    nadzienie:

    1 kilogram kwaśnych jabłek

    0.5 szkl cukru.

    1 łyżeczka cynamonu

    0,5 szkl bułki tartej

    1 białko
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Szarlotka w kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy i kroimy na nierówne kawałki , odstawiamy.

    Składniki na ciasto mieszamy i wygniatamy ciasto. Tortownicę o śr ok 22-23 cm wykładamy papierem, a jeśli jest teflonowa to nie trzeba niczym wykładać. Połowę ciasta rozkładamy na dnie i podpiekamy ok 14 min w temp 180 st. W tym czasie do jabłek dodajemy rozbełtane białko posypujemy cukrem, bułką tartą i cynamonem i mieszamy ręcznie lub łyżką.

    Na podpieczone ciasto wykładamy przygotowane jabłka i skubiemy uprzednio rozwałkowane ciasto na nierówne kawałeczki, układamy na wierzchu.

    Wstawiamy do piekarnika . Pieczemy ok 35 min . Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem i cynamonem.

    Super smakuje z bitą śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować