Szarlotka na kruchym cieście

4.32 (209 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Moja 2,5 letnia córeczka Wiktoria uwielbia mi pomagać w kuchni. Ta wspaniała szarlotka jest jej ulubionym ciastem. Jest mięciutka zarazem bardzo krucha wręcz sama rozpływa się w ustach.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Na kruche ciasto:
    3 szklanki mąki tortowej
    4 żółtka
    1 kostka margaryny
    1/2 szklanki cukru kryształu
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Dodatkowo
    2 kg jabłek najlepiej rubin
    1 cukier waniliowy

    do posypania szarlotki
    cukier puder wymieszany z odrobiną cynamonu
Wystaw ocenę:

4.32 (209 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Jabłecznik Desery

Szarlotka na kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników ugnieść ciasto, podzielić na dwie równe części, jedną schować na 1 godzinę do zamrażalnika drugą do lodówki.
    Jabłka obieramy ze skórki, ścieramy na grubych oczkach, delikatnie odsączamy z nadmiaru soku, dodajemy cukier waniliowy.
    Wyciągnięte ciasto z lodówki ugniatamy na dnie brytfanki ( wymiary formy 25\42 ) nakładamy jabłka, drugą część z zamrażarki ścieramy na tarce na wierzch jabłek.
    Pieczemy ok 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 40-50 minut aż wierzch szarlotki będzie złoty. Jak wystygnie posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować