Moja 2,5 letnia córeczka Wiktoria uwielbia mi pomagać w kuchni. Ta wspaniała szarlotka jest jej ulubionym ciastem. Jest mięciutka zarazem bardzo krucha wręcz sama rozpływa się w ustach.
Szarlotka na kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników ugnieść ciasto, podzielić na dwie równe części, jedną schować na 1 godzinę do zamrażalnika drugą do lodówki.
Jabłka obieramy ze skórki, ścieramy na grubych oczkach, delikatnie odsączamy z nadmiaru soku, dodajemy cukier waniliowy.
Wyciągnięte ciasto z lodówki ugniatamy na dnie brytfanki ( wymiary formy 25\42 ) nakładamy jabłka, drugą część z zamrażarki ścieramy na tarce na wierzch jabłek.
Pieczemy ok 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 40-50 minut aż wierzch szarlotki będzie złoty. Jak wystygnie posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Komentarze