Kruche ciasto+jabłka z dużą ilością cynamonu+ pianka budyniowa to jest to co misie lubią najbardziej. Uwielbiam zapach szarlotki podczas jej pieczenia.
Szarlotka na kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: składniki na ciasto wyrabiamy i zagniatamy,dzielimy na dwie części:2/3 i 1/3. Wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Po tym czasie większą porcję ciasta wykładamy na blaszkę 24x33 i podpiekamy do lekkiego zrumienienia.
Jabłka: jabłka obieramy i kroimy w półplasterki, wkładamy do garnka, wlewamy wodę, przykrywamy i gotujemy ok 10 minut bez mieszania. Potem dodajemy cukier, cynamon, skórkę pomarańczową, przyprawę do szarlotki i delikatnie mieszamy.Stale podgrzewamy na małym ogniu. Mąkę mieszamy w soku z cytryny, wlewamy do jabłek, mieszamy.Odstawiamy z palnika.
Piana:
Białka ubijamy na sztywno, dosypujemy powoli cukier, na końcu proszek budyniowy.
Na podpieczony spód wykładamy warstwę jabłek, następnie pianę, a na wierzch ścieramy na tarce pozostałe ciasto. Pieczemy ok 1 godziny w 160 stopniach.
Komentarze