Szarlotka na kruchym cieście

4.5 (166 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kruche ciasto+jabłka z dużą ilością cynamonu+ pianka budyniowa to jest to co misie lubią najbardziej. Uwielbiam zapach szarlotki podczas jej pieczenia.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szklanka mąki krupczatki,
    3 szklanki mąki pszennej,
    6 żółtek,
    3/4 szklanki cukru pudru,
    1 kostka masła,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    2 łyżki śmietany 12%.
    Warstwa jabłek:
    1,5 kg jabłek,
    3/4 szklanki cukru,
    1/4 szklanki wody,
    1 przyprawa do szarlotki,
    2 łyżki cynamonu,
    2 łyżki skórki pomarańczowej,
    2 łyżki mąki ziemniaczanej,
    3-4 łyżki soku z cytryny.

    Piana:
    6 białek,
    1/2 szklanki cukru,
    1 budyń śmietankowy bez cukru.
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Szarlotka na kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: składniki na ciasto wyrabiamy i zagniatamy,dzielimy na dwie części:2/3 i 1/3. Wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.
    Po tym czasie większą porcję ciasta wykładamy na blaszkę 24x33 i podpiekamy do lekkiego zrumienienia.
    Jabłka: jabłka obieramy i kroimy w półplasterki, wkładamy do garnka, wlewamy wodę, przykrywamy i gotujemy ok 10 minut bez mieszania. Potem dodajemy cukier, cynamon, skórkę pomarańczową, przyprawę do szarlotki i delikatnie mieszamy.Stale podgrzewamy na małym ogniu. Mąkę mieszamy w soku z cytryny, wlewamy do jabłek, mieszamy.Odstawiamy z palnika.

    Piana:
    Białka ubijamy na sztywno, dosypujemy powoli cukier, na końcu proszek budyniowy.

    Na podpieczony spód wykładamy warstwę jabłek, następnie pianę, a na wierzch ścieramy na tarce pozostałe ciasto. Pieczemy ok 1 godziny w 160 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować