Szarlotka na kruchym cieście

4.48 (146 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Prosta w wykonaniu i do tego bardzo smaczna, po prostu rozpływa się w ustach.
Szarlotkę robi się szybko i myślę, że prawie każdemu uda się ją przygotować.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    żółtka jaj - 4 szt
    mąka - 3 szkl
    śmietana kwaśna - 1 łyżka
    cukier waniliowy - 1 opak
    cukier - 0,5 szkl
    margaryna lub masło - 250 g
    proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
    Dodatkowo :
    jabłka ( szara reneta ) - 1,80 kg
    cukier - 3 łyżki
    cynamon - 1 łyżka
    tłuszcz do formy
    cukier puder do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

4.48 (146 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Szarlotka na kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szarlotka na kruchym cieście 1. Ciasto:
    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
    Przesiać do miski, dodać zimne pokrojone masło lub margarynę, posiekać nożem.
    Zrobić w mące dołeczek, dodać żółtka i pozostałe składniki, zagnieść szybko ciasto.
    Podzielić ciasto na dwie nierówne części, mniejszą i większą.
    Przełożyć ciasto do foliowych torebek, włożyć na 25 minut do lodówki.
  • Szarlotka na kruchym cieście 2. W tym czasie przygotować jabłka.
    Obrać jabłka, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.
    Pokrojone jabłka posypać cukrem i cynamonem, dokładnie wymieszać.
  • Szarlotka na kruchym cieście 3. Blachę o wymiarach ( 25x36) wysmarować tłuszczem, wyłożyć większą część ciasta, przykryć pokrojonymi jabłkami.
    Drugą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    Wstawić blachę z ciastem do nagrzanego piekarnika do 180 stop.
    Piec przez około 55 minut.
    Ostudzone ciasto, posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować