Prosta w wykonaniu i do tego bardzo smaczna, po prostu rozpływa się w ustach.
Szarlotkę robi się szybko i myślę, że prawie każdemu uda się ją przygotować.
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto:
żółtka jaj - 4 szt
mąka - 3 szkl
śmietana kwaśna - 1 łyżka
cukier waniliowy - 1 opak
cukier - 0,5 szkl
margaryna lub masło - 250 g
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Dodatkowo :
jabłka ( szara reneta ) - 1,80 kg
cukier - 3 łyżki
cynamon - 1 łyżka
tłuszcz do formy
cukier puder do posypania ciasta
Szarlotka na kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Przesiać do miski, dodać zimne pokrojone masło lub margarynę, posiekać nożem.
Zrobić w mące dołeczek, dodać żółtka i pozostałe składniki, zagnieść szybko ciasto.
Podzielić ciasto na dwie nierówne części, mniejszą i większą.
Przełożyć ciasto do foliowych torebek, włożyć na 25 minut do lodówki.
2.W tym czasie przygotować jabłka.
Obrać jabłka, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.
Pokrojone jabłka posypać cukrem i cynamonem, dokładnie wymieszać.
3.Blachę o wymiarach ( 25x36) wysmarować tłuszczem, wyłożyć większą część ciasta, przykryć pokrojonymi jabłkami.
Drugą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Wstawić blachę z ciastem do nagrzanego piekarnika do 180 stop.
Piec przez około 55 minut.
Ostudzone ciasto, posypać cukrem pudrem.
Komentarze