Swojski rosół z ziemniakami

4.5 (4 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczny i rozgrzewający domowy rosół z kury z dodatkiem ziemniaków, za dziecka pamiętam babcie jak jadła taki rosołek z ziemniakami i postanowiłam spróbować, muszę przyznać że jest lepszy niż z kupnym makaronem. Idealny na rodzinny obiad.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 kury swojskiej
    kawałek selera korzenia
    2 liście selera naciowego
    gałązka lubczyku
    2 średnie marchewki
    pietruszka korzeń
    duża cebula
    1/2 pora
    pieprz kolorowy
    sól himalajska

    Dodatkowo:
    natka pietruszki
    ziemniaki
Wystaw ocenę:

4.5 (4 ocen)

Swojski rosół z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso rozdzielamy na części i dokładnie przepłukujemy wodą, następnie zalewamy mięso 3,5 litrami zimnej wody i stawiamy na ogniu. Gdy zacznie się gotować zbieramy z rosołu szumowiny, do wywaru dodajemy obrane i pokrojone warzywa, oraz opłukane liście selera i lubczyk.. Rosół gotujemy na bardzo wolnym ogniu ok 1,5 godziny. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
  • 2. Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
  • 3. Rosół podajemy z ziemniakami, marchewką i posiekaną natką pietruszki.

Porady

Zamiast ziemniaków można podawać z makaronem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Udka z kurczaka Drób Warzywa Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować