Uszka z mięsem i pieczarkami

5 (1 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Takie uszka z farszem mięsno grzybowym to u mnie tradycja, na wigilię podajemy z samym farszem grzybowym ale w ciągu całego roku robimy je kilka razy z takim farszem. Serdecznie polecam.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    2/3 szklanki gorącej wody
    1/3 płaskiej łyżeczki soli
    2 łyżki oleju

    Farsz:
    udko z kurczaka
    3 pieczarki duże
    2 łyżki masła
    pieprz i sól
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Uszka Dania mięsne

Uszka z mięsem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udko ugotować do miękkości i zmielić w maszynce o drobnym sitku. Pieczarki zetrzeć na tarce na dużych oczkach, podsmażyć na maśle aż woda całkiem odparuje. Do zimnych pieczarek dodać zmielone udko, przyprawić solą oraz pieprzem.
  • 2. Do miski wsypujemy mąkę dodajemy wodę, sól oraz olej. Zarabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy na pół godziny a w tym czasie przygotowujemy farsz.
  • uszka 3. Ciasto dzielimy na 3 części i rozwałkowujemy cienko, kroimy na małe kwadraciki i nakładamy farsz mięsno - grzybowy. Zlepiamy tworząc uszka. Uszka wrzucamy na osolony wrzątek porcjami , gotujemy 2 minuty od wypłynięcia, uszka skrapiamy olejem aby się nie zlepiły.

Porady

Z tej porcji otrzymamy ok 80 sztuk.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować