Takie uszka z farszem mięsno grzybowym to u mnie tradycja, na wigilię podajemy z samym farszem grzybowym ale w ciągu całego roku robimy je kilka razy z takim farszem. Serdecznie polecam.
Uszka z mięsem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udko ugotować do miękkości i zmielić w maszynce o drobnym sitku. Pieczarki zetrzeć na tarce na dużych oczkach, podsmażyć na maśle aż woda całkiem odparuje. Do zimnych pieczarek dodać zmielone udko, przyprawić solą oraz pieprzem.
2.Do miski wsypujemy mąkę dodajemy wodę, sól oraz olej. Zarabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy na pół godziny a w tym czasie przygotowujemy farsz.
3.Ciasto dzielimy na 3 części i rozwałkowujemy cienko, kroimy na małe kwadraciki i nakładamy farsz mięsno - grzybowy. Zlepiamy tworząc uszka. Uszka wrzucamy na osolony wrzątek porcjami , gotujemy 2 minuty od wypłynięcia, uszka skrapiamy olejem aby się nie zlepiły.
Komentarze