REKLAMA

Zapiekanka ziemniaczana z jajkiem

wyświetlono: 141 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Bardzo smaczna, pożywna i szybka do przygotowania zapiekanka z plastrami ziemniaków, sera żółtego, pieczarek, kiełbasy oraz jajek. A całość otulona pierzynką ze śmietany. Idealna na szybki obiad w gronie rodziny, taką zapiekankę często serwuję na obiad bo bardzo ją lubimy.

opublikowany: 25.11.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • 15 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 10 średnich ziemniaków
    200 g sera żółtego
    300 g pieczarek
    laska ulubionej kiełbasy
    6 jajek
    duży kubek śmietany
    pieprz i sól
    2 łyżki ketchupu
    2 łyżki majonezu
    2 łyżki masła
Ocena:

(średnia 4 z 2 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ugotować na twardo z odrobiną soli. Ziemniaki obrać i obgotować w osolonej wodzie ok 20 minut. Pieczarki umyć i pokroić nożykiem, podsmażyć na maśle doprawić solą oraz pieprzem.
  • zapiekanka 2. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem i wyłożyć plastrami ziemniaków, plastrami kiełbasy, posmarować wymieszanym majonezem z ketchupem, ser zetrzeć na tarce i posypać po sosie, na to wyłożyć plastry jajek, posypać podsmażonymi pieczarkami i wyłożyć resztę plastrów ziemniaków. Śmietanę wymieszać z szczyptą soli i pieprzu i polać po ziemniakach. Zapiekankę wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i zapiec 30 minut. Posypać natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Porady

Zapiekankę można podać polaną ketchupem.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE