Pieczony kurczak z rosołu

4.35 (229 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Przyznam, że specjalnie gotuję kurczaka, aby go potem upiec. Mięso wtedy jest bardzo soczyste i jednocześnie posiada apetycznie zarumienioną skórkę. Dodatkowo wytwarza się smaczny sosik.Może to być również świetny pomysł na wykorzystanie kurczaka, jeśli po ugotowaniu zupy nie macie co z nim zrobić.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • kurczak ugotowany w rosole (dowolne części)
    rosół
    przyprawa do kurczaka (ja zazwyczaj ją mieszam z bułką tartą w proporcji 1:1)
Wystaw ocenę:

4.35 (229 ocen)

Zobacz również:

Rosół Dania główne

Pieczony kurczak z rosołu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1ngud7e 1. Ugotowanego kurczaka należy dokładnie obtoczyć w przyprawach i następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego.
    (Bez różnicy, czy kurczak będzie bezpośrednio z rosołu, czy spędzi noc w lodówce.)
  • image-0x5oikl 2. Całość zalać rosołem i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
    (Rosół powinien sięgać mniej 1/3 wysokości mięsa.)
  • image-0saui32 3. Piec około 25-30 minut w 180 stopniach, aż skórka będzie zarumieniona.

Porady

Nie podawałam dokładnych proporcji, więc dostosujcie je sami do własnych potrzeb.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować