Świąteczna sałatka ze śledziem i bałwanem

1 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

W święta na stołach królują z reguły ciężkie potrawy. Po wigilijnym przejedzeniu stawiam na świąteczne śniadanie na zielono. Warzywa to podstawa mojej kuchni, i musi być kolorowo na talerzu.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 garście roszponki

    1 marchewka ugotowana

    6 jajek

    6 oliwek czarnych

    natka pietruszki

    śledziki w sosie pomidorowym

    2 łyżki orzechów włoskich

    5 pomidorków koktajlowych

    6 kulek mozzarella

    sól, pieprz

    sos vinaigrette

    2 bułki

    masło klarowane

    ogórek zielony
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Świąteczna sałatka ze śledziem i bałwanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka gotuję na twardo. Obieram i odcinam, górę i dół każdego jajka. Nabijam na patyczek po dwa jajka. Z oliwek wycinam guziki za pomocą słomki. Słomką robię też otwory w jajkach na oczy i guziki. Z marchewki robię czapki, i nosy. Z pietruszki gałązek ręce. Na roszponce układam bałwany dodaję pomidorki, gwiazdki z marchewki, gwiazdki z ogórka, mozzarelle. Śledziki dodaję bez sosu pomidorowego.Z bułek wycinam gwiazdki foremką do pierników i robię z nich grzanki. Na patelni rozpuszczam masło klarowane i przesmażam bułkę. Sałatkę polewam sosem. Posypuję orzechami i natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie Jajka Roszponka Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować