Sushi z wędzonym łososiem

4.5 (146 ocen)

  • 30 min

Zrobienie tej typowo japońskiej potrawy w dzisiejszych czasach nie stanowi żadnego problemu - wszystkie składniki znajdziemy w hipermarkecie.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 torebka ryżu białego
    opakowanie suszonych glonów nori
    100 g łososia wędzonego na zimno (w cienkich plastrach)
    małe opakowanie kawioru
    puszka/słoiczek bambusa w zalewie
    pasta wasabi
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Ryba Przystawki

Sushi z wędzonym łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy ryż z odrobiną soli tak by był lekko kleisty. Następnie odkładamy do wystudzenia.
  • 2. Rozkładamy płaty suszonych nori i nakładamy na całość cienką warstwę letniego ryżu. Następnie na ryż przy dolnej krawędzi płata kładziemy plastry łososia, a na niego trochę bambusa i odrobinę wasabi. Zwijamy ciasno w rulonik. Rulonik przekrawamy na 6 części i odwracamy je tak by stały na talerzu pionowo. Na wierzch każdego kładziemy odrobinę kawioru.

Porady

Można jeszcze polać nadzienie sosem sojowym. Jeśli ktoś nie lubi bardzo pikantnych smaków proponuję zrezygnować z wasabi - jest naprawdę bardzo ostre.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować