Sushi z kurczakiem, papryką i szpinakiem

  • wyświetlono: 810 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Moja wersja potrawy z Kraju Kwitnącej Wiśni złożona z gotowanego ryżu zaprawionego octem ryżowym, podpieczonych, jadalnych wodorostów nori oraz soczystych kawałków delikatnego kurczaka i świeżej papryki. Zwinięte kawałki sushi podane z odrobiną ostrego japońskiego chrzanu i wyrazistego marynowanego imbiru to świetny pomysł na imprezową przekąskę w nowatorskiej odsłonie.

Ewelina Marcin
  • 12 porcje
  • 80min
  • Średni

Składniki

Składniki podstawowe z zestawu A:
220g ryżu do sushi
150g fileta z kurczaka
50g świeżego szpinaku

Składnik podstawowy dodatkowy:
1/2 czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki

Składniki robocze:
3 arkusze nori
przyprawa do kurczaka
250ml wody
1/4 łyżeczki soli do gotowania ryżu
2 łyżki oleju

Zaprawa do ryżu:
6 łyżek octu ryżowego
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania przepisu:

Sushi z kurczakiem, papryką i szpinakiem

  • Sushi z kurczakiem, papryką i szpinakiem1. Fileta z kurczaka pokroić w paski grubości 1x1cm, oprószyć przyprawą do kurczaka i pozostawić w chłodnym miejscu na około 30 minut. Po tym czasie usmażyć na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju. Szpinak umyć i osuszyć, a papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w długie równe paski .
  • 2. Ryż płukać kilkakrotnie pod bieżącą wodą aż pozbędziemy się skrobi, a woda stanie się przezroczysta. Następnie zalać świeżą wodą i moczyć ryż około 30 minut. Po tym czasie odcedzić ryż, przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać sól, przykryć pokrywką i zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień do minimum i gotować około 9-10 minut. Po tym czasie zestawić z ognia i pozostawić na 15 minut pod przykryciem do zaparowania.
  • 3. Zaprawa do ryżu:
    Ocet ryżowy wymieszać z solą i cukrem, wlać do ryżu i całość dokładnie wymieszać, zostawić ryż do całkowitego wystudzenia.
  • Sushi z kurczakiem, papryką i szpinakiem4. Na macie bambusowej położyć płat nori błyszczącą stroną do dołu, nori wyłożyć cienką warstwę ryżu, pozostawiać na końcu 1cm bez ryżu (podczas układania ryżu na nori moczyć ręce w wodzie). Następnie ułożyć paski kurczaka, papryki i szpinak. Całość dokładnie zwinąć przy pomocy maty, docisnąć i zrolować w rolkę.
  • Sushi z kurczakiem, papryką i szpinakiem5. Gotowe rolki pokroić ostrym nożem na kawałki o grubości 1-1,5cm.
  • 6. Sushi podawać z wasabi, sosem sojowym i marynowanym imbirem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ryżKurczakszpinaksushismaczneszybkiepapryka żółtaprzepis_miesiąca1000papryka czerwonakreatywne_gotowanie16smacznrsushi z kurczakiem

Komentarze

Podobne przepisy

Mini calzone z serem i papryką

Dodane przez: Ola1984

Mini calzone z serem i papryką

Pyszna przekąską nie tylko na imprezowy...

Śledzie z papryką konserwową i cebulą

Dodane przez: Lidka Bawolska

Śledzie z papryką konserwową i cebulą

Bardzo smaczna przekąska na święta...

Ślimaczki z ciasta francuskiego, szpinaku i mozzarelli

Dodane przez: JoannaG

Ślimaczki z ciasta francuskiego, szpinaku...

Dziś fajna przekąska powstała w...

Domowe sushi.

Dodane przez: in-humility

Domowe sushi

Sushi to potrawa japońska złożona...

Drożdżowe pierożki z szpinakiem i fetą

Dodane przez: joanna1974

Drożdżowe pierożki z szpinakiem i fetą

Pierożki z ciasta drożdżowego pieczone...

Placuszki z papryką, cukinia i szynką

Dodane przez: beciiaaa

Placuszki z papryką, cukinią i szynką

Pyszna, kolorowa przekąska. Idealna...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE