Sushi z kurczakiem, papryką i szpinakiem

4.5 (167 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Moja wersja potrawy z Kraju Kwitnącej Wiśni złożona z gotowanego ryżu zaprawionego octem ryżowym, podpieczonych, jadalnych wodorostów nori oraz soczystych kawałków delikatnego kurczaka i świeżej papryki. Zwinięte kawałki sushi podane z odrobiną ostrego japońskiego chrzanu i wyrazistego marynowanego imbiru to świetny pomysł na imprezową przekąskę w nowatorskiej odsłonie.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu A:
    220g ryżu do sushi
    150g fileta z kurczaka
    50g świeżego szpinaku

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    1/2 czerwonej papryki
    1/2 żółtej papryki

    Składniki robocze:
    3 arkusze nori
    przyprawa do kurczaka
    250ml wody
    1/4 łyżeczki soli do gotowania ryżu
    2 łyżki oleju

    Zaprawa do ryżu:
    6 łyżek octu ryżowego
    2 łyżeczki cukru
    1 łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Sushi Przekąski

Sushi z kurczakiem, papryką i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sushi z kurczakiem, papryką i szpinakiem 1. Fileta z kurczaka pokroić w paski grubości 1x1cm, oprószyć przyprawą do kurczaka i pozostawić w chłodnym miejscu na około 30 minut. Po tym czasie usmażyć na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju. Szpinak umyć i osuszyć, a papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w długie równe paski .
  • 2. Ryż płukać kilkakrotnie pod bieżącą wodą aż pozbędziemy się skrobi, a woda stanie się przezroczysta. Następnie zalać świeżą wodą i moczyć ryż około 30 minut. Po tym czasie odcedzić ryż, przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać sól, przykryć pokrywką i zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień do minimum i gotować około 9-10 minut. Po tym czasie zestawić z ognia i pozostawić na 15 minut pod przykryciem do zaparowania.
  • 3. Zaprawa do ryżu:
    Ocet ryżowy wymieszać z solą i cukrem, wlać do ryżu i całość dokładnie wymieszać, zostawić ryż do całkowitego wystudzenia.
  • Sushi z kurczakiem, papryką i szpinakiem 4. Na macie bambusowej położyć płat nori błyszczącą stroną do dołu, nori wyłożyć cienką warstwę ryżu, pozostawiać na końcu 1cm bez ryżu (podczas układania ryżu na nori moczyć ręce w wodzie). Następnie ułożyć paski kurczaka, papryki i szpinak. Całość dokładnie zwinąć przy pomocy maty, docisnąć i zrolować w rolkę.
  • Sushi z kurczakiem, papryką i szpinakiem 5. Gotowe rolki pokroić ostrym nożem na kawałki o grubości 1-1,5cm.
  • 6. Sushi podawać z wasabi, sosem sojowym i marynowanym imbirem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Papryka Ryż Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować