Sushi uramaki z krewetkami i łososiem

4.46 (179 ocen)

Owoce morza w sushi :)

Składniki:

  • ryż do sushi 250 g
    nori 5 szt
    ocet ryżowy 3 łyżki
    cukier 1 łyżka
    sól 1 łyżeczka

    uramaki z krewetkami i łososiem:
    krewetki 4-5 szt
    łosoś wędzony 100 g
    serek kremowy 200 g ę
    awokado 1/4 szt
    papryka czerwona 1/4 szt
    czarny sezam

    dodatkowe składniki:
    ogórek 1/2 szt
    paluszki krabowe 3 szt
    wasabi
    sos sojowy
    ocet ryżowy
    sos teriyaki
Wystaw ocenę:

4.46 (179 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sushi

Sushi uramaki z krewetkami i łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki rollsa 1. Ryż zalewamy 2,5 szkl wody i gotujemy aż wchłonie cały płyn. Ocet, sól i cukier zagotowujemy i mieszamy do rozpuszczenia. Wlewamy do ryżu, mieszamy i studzimy. Krewetki nabijamy na patyczki do szaszłyków, gotujemy w wodzie z łyżeczką soli i 2 łyżkami sosu sojowego. Odcedzamy, zdejmujemy z patyczków, skrapiamy octem ryżowym i sokiem z cytryny, studzimy. Na arkuszu nori rozkładamy ryż, posypujemy sezamem, przykrywamy folią spożywczą i dociskamy. Odwracamy i układamy składniki: krewetki, plasterki awokado i papryki orez serek.
  • zwijanie 2. Przy pomocy folii i maty zwijamy rulon.
  • z łososiem 3. Na ryżu rozkładamy plasterki łososia, przykrywamy folią i dociskamy.
  • gotowe :) 4. Rulon kroimy i centymetrowe krążki.
    Krążki układamy na talerzu i podajemy z sosem sojowym lub sosem teryiaki i pastą wasabi. Z pozostałych składników przygotowujemy podobne rulony, kroimy i zajadamy :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Awokado Krewetki Łosoś Owoce Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować