Sushi uramaki z krewetkami i łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż zalewamy 2,5 szkl wody i gotujemy aż wchłonie cały płyn. Ocet, sól i cukier zagotowujemy i mieszamy do rozpuszczenia. Wlewamy do ryżu, mieszamy i studzimy. Krewetki nabijamy na patyczki do szaszłyków, gotujemy w wodzie z łyżeczką soli i 2 łyżkami sosu sojowego. Odcedzamy, zdejmujemy z patyczków, skrapiamy octem ryżowym i sokiem z cytryny, studzimy. Na arkuszu nori rozkładamy ryż, posypujemy sezamem, przykrywamy folią spożywczą i dociskamy. Odwracamy i układamy składniki: krewetki, plasterki awokado i papryki orez serek.
2.Przy pomocy folii i maty zwijamy rulon.
3.Na ryżu rozkładamy plasterki łososia, przykrywamy folią i dociskamy.
4.Rulon kroimy i centymetrowe krążki.
Krążki układamy na talerzu i podajemy z sosem sojowym lub sosem teryiaki i pastą wasabi. Z pozostałych składników przygotowujemy podobne rulony, kroimy i zajadamy :)
Komentarze