Surówka z białej kapusty w zalewie słodko - kwaśnej

5 (4 ocen)

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Smaczna uniwersalna surówka która pasuje do wielu potraw. Prosta w przygotowaniu i co najważniejsze można ją przygotować 1-2 dni wcześniej i mieć gotową w lodówce

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki
    0,5 główki białej kapusty
    2 marchewki
    1 łyżeczka soli
    2 łyżki cukru
    1/3 szklanki oleju
    1/3 szklanki octu
    3 ząbki czosnku
    0,5 pęczka natki pietruszki
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Zobacz również:

Surówki

Surówka z białej kapusty w zalewie słodko - kwaśnej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę poszatkuj lub drobno pokrój.
    Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Czosnek przeciśnij przez praskę.
    Do garnka wlej olej, ocet, dodaj czosnek, sól i cukier, wymieszaj. Podgrzej na małym ogniu do zagotowania. Do gorącej zalewy dodaj kapustę i marchewki. Dokładnie wymieszaj i mieszaj jeszcze przez około 2 minuty, aż kapusta lekko "siądzie " pod wpływem temperatury zalewy.
    Zostawiamy do ostygnięcia.
    Pietruszkę pokrój i dodaj do kapusty, wymieszaj.
    Surówkę przechowuj w lodówce przez kilka dni. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować