Smaczna uniwersalna surówka która pasuje do wielu potraw. Prosta w przygotowaniu i co najważniejsze można ją przygotować 1-2 dni wcześniej i mieć gotową w lodówce
Surówka z białej kapusty w zalewie słodko - kwaśnej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę poszatkuj lub drobno pokrój.
Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Czosnek przeciśnij przez praskę.
Do garnka wlej olej, ocet, dodaj czosnek, sól i cukier, wymieszaj. Podgrzej na małym ogniu do zagotowania. Do gorącej zalewy dodaj kapustę i marchewki. Dokładnie wymieszaj i mieszaj jeszcze przez około 2 minuty, aż kapusta lekko "siądzie " pod wpływem temperatury zalewy.
Zostawiamy do ostygnięcia.
Pietruszkę pokrój i dodaj do kapusty, wymieszaj.
Surówkę przechowuj w lodówce przez kilka dni. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Komentarze