Cukinia w zalewie słodko-kwaśnej

4.18 (287 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Smakuju lepiej niż ogórki. Jest mięsista i bardzo aromatyczna. Super dodatek do wędliny lub do kromki chleba ze smalcem.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki:
    Zalewa:
    3 szklanki wody
    ½ szklanki octu 10%
    ¾ szklanki cukru
    1 łyżeczka soli
    1 czubata łyżka kurkumy
    Składniki zalewy zagotować.

    Dodatki:
    Gorczyca
    Ziele angielskie
    Pieprz w ziarnkach
    Liść laurowy
    Cukinia około 1,5 kg
    1 średnia czerwona papryka
Wystaw ocenę:

4.18 (287 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Cukinia w zalewie słodko-kwaśnej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę i cukinię opłukać, wysuszyć. Z papryki wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w paseczki. Cukinię obrać ze skórki, przekroić na 4 części, wydrążyć gniazda pokroić w grubszą kostkę. Słoiki wyparzyć gorącą wodą. Na dno każdego słoika ułożyć dodatki(na słoik 3 ziarna pieprzu, 2 ziarna ziela, pół listka liścia laurowego,1/2 łyżeczki gorczycy) Następnie ułożyć pokrojoną w kostkę cukinię i klika pasków papryki. Zalać zagotowaną zalewą – pasteryzować 5 minut od zagotowania.
    Cukinia jest dobra do spożycia po 2-3 dniach.

Porady

Do słoika mozna dodać plasterk czosnku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować