Sos słodko kwaśny z marchewki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Sos jest doskonałym dodatkiem do mięs z grilla. Jest delikatny ale ma bardzo ciekawy smak.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 3 kg marchewki
    1 duży korzeń selera
    1 duży korzeń pietruszki
    Biała część pora
    1 szklanka octu
    3/4 szklanki cukru
    1 opakowanie przyprawy do gyrosa
    3 łyżeczki czosnku granulowanego
    Sól
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    Olej
    Woda
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sos słodko-kwaśny Sos warzywny

Sos słodko kwaśny z marchewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie warzywa obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pira kroimy w półplasterki. Podsmażamy w dużym garnku, na rozgrzanym oleju. Smażymy kilkanaście minut aż warzywa będą lekko miękkie. Podlewamy wodą (Ok. 1,5 litra, musimy obserwować konsystencję, jeśli sos jest zbyt gęsty dodajemy więcej wody ). Gotujemy jeszcze kilka minut aż warzywa będą całkiem miękkie. Blendujemy na gładki sos. Do sosu dodajemy ocet, cukier, i przyprawy oraz 2 łyżki mąki ziemniaczanej rozmąconej w kilku łyżkach wody. Całość zagotowujemy stale mieszając. Na koniec solimy. Przekładamy do słoików i pasteryzujemy około pół godziny.

Porady

Ilość cukru i octu możemy dowolnie modyfikować, w zależności od tego czy wolimy sos bardziej kwaśny i słodki, czy mniej

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować