Sos słodko kwaśny z marchewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie warzywa obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pira kroimy w półplasterki. Podsmażamy w dużym garnku, na rozgrzanym oleju. Smażymy kilkanaście minut aż warzywa będą lekko miękkie. Podlewamy wodą (Ok. 1,5 litra, musimy obserwować konsystencję, jeśli sos jest zbyt gęsty dodajemy więcej wody ). Gotujemy jeszcze kilka minut aż warzywa będą całkiem miękkie. Blendujemy na gładki sos. Do sosu dodajemy ocet, cukier, i przyprawy oraz 2 łyżki mąki ziemniaczanej rozmąconej w kilku łyżkach wody. Całość zagotowujemy stale mieszając. Na koniec solimy. Przekładamy do słoików i pasteryzujemy około pół godziny.
Porady
Ilość cukru i octu możemy dowolnie modyfikować, w zależności od tego czy wolimy sos bardziej kwaśny i słodki, czy mniej
Komentarze