Sos słodko-kwaśny

4.96 (159 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Długo szukałam idealnego przepisu na sos słodko-kwaśny który spełnił by moje oczekiwania smakowe, metodą prób i błędów, wreszcie doszłam do efektu takiego jakbym chciała.Warto go zrobić, bo takiego jak domowy nie ma w żadnym sklepie, proszę też o zdjęcia i wrażenia smakowe.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 3,5 kg dojrzałych pomidorów
    1 kg cebuli
    4 duże marchewki
    5 sztuk różnokolorowych papryk
    1 mała główka czosnku
    2 papryczki chili
    1 puszka ananasa
    1 puszka kukurydzy
    1 łyżka delikatesowej musztardy
    3 łyżki oleju
    1 łyżka słodkiej papryki
    1 łyżka curry
    2 łyżki soli
    2,5 szklanki cukru
    1 szklanka octu 10%
    2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej do zagęszczenia
    ½ szklanki soku z ananasa
Wystaw ocenę:

4.96 (159 ocen)

Sos słodko-kwaśny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1t89jxe 1. Pomidory myjemy kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka z grubym dnem gotujemy około 15 minut-aż zaczną się rozpadać, gorące miksujemy blenderem na jednolity mus. Dodajemy do pomidorów pokrojoną w piórka cebulę i gotujemy 15 minut.
  • image-09xhnqs 2. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę , marchewkę pokrojoną w cienkie słupki, przeciśnięty przez praskę czosnek, osączoną kukurydzę oraz pokrojonego ananasa-sok z puszki zachować !
    Wsypujemy cukier, sól, musztardę, dodajemy wszystkie przyprawy, wlewamy ocet, gotujemy około 25 minut, na sam koniec dodajemy posiekaną papryczkę chili, sos zagęszczamy mąką rozprowadzoną w połowie szklanki soku z ananasa, gotujemy jeszcze 5 minut, gorący sos przekładamy do czystych wyparzonych słoiczków, zakręcamy, odwracamy do góry dnem, okręcamy w koc i zostawiamy aż ostygną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować