domowy sos słodko-kwaśny chili

4.4 (152 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

każdy go zna i lubi, dlatego postanowiłam zrobić go sama, jest pyszny a ze skrzydełkami smakuje wybornie

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 ostre papryczki
    pół papryki czerwonej
    3-4 średnie ząbki czosnku
    1/2 szklanki cukru
    300 ml wody
    1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    1/2 łyżeczki soli
    90 ml octu spirytusowego 10%
    1-2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
Wystaw ocenę:

4.4 (152 ocen)

Zobacz również:

Sosy Sos słodko-kwaśny Sos chili

Domowy sos słodko-kwaśny chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryki umyć, posiekać ostrym nożem bardzo drobno razem z pestkami. Czosnek obrać, również posiekać drobno albo przecisnąć przez praskę.
    2. Do garnuszka wlać wodę, dodać papryczki i czosnek. Wsypać sól, cukier, zagotować, pogotować tak 3 minuty, wlać ocet, wszystko razem wymieszać i gotować jeszcze 4-5 minut.
    3. Dla uzyskania bardziej czerwonego koloru można dodać 1-2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki.
    4. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w niewielkiej ilości wody. Zawiesinę wlewać stopniowo do gotującego się sosu, aż do uzyskania odpowiedniej gęstości.
    5. Gotowy sos przelać do małych słoiczków, odwrócić do góry dnem, do całkowitego wystudzenia.

Porady

Uwaga: sos po wystygnięciu jest odrobinę gęstszy niż gorący.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Gotowanie Kolacja

Podobne przepisy

4.76 (245 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Sos słodko-kwaśny

To może cię zainteresować