Domowy sos słodko-kwaśny chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Papryki umyć, posiekać ostrym nożem bardzo drobno razem z pestkami. Czosnek obrać, również posiekać drobno albo przecisnąć przez praskę.
2. Do garnuszka wlać wodę, dodać papryczki i czosnek. Wsypać sól, cukier, zagotować, pogotować tak 3 minuty, wlać ocet, wszystko razem wymieszać i gotować jeszcze 4-5 minut.
3. Dla uzyskania bardziej czerwonego koloru można dodać 1-2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki.
4. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w niewielkiej ilości wody. Zawiesinę wlewać stopniowo do gotującego się sosu, aż do uzyskania odpowiedniej gęstości.
5. Gotowy sos przelać do małych słoiczków, odwrócić do góry dnem, do całkowitego wystudzenia.
Porady
Uwaga: sos po wystygnięciu jest odrobinę gęstszy niż gorący.
Komentarze