Sos słodko - kwaśny

4.5 (176 ocen)

  • 50 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Idealny sos do makaronu czy też ryżu, świetnie pasuje jako baza do mięsa gulaszowego. Gorąco polecam.

  • 50 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg pomidorów
    1/2 kg papryki czerwonej
    1/2 kg papryki żółtej
    1 kg cebuli
    puszka kukurydzy
    puszka ananasa
    6 ząbków czosnku
    2 łyżki musztardy
    2 łyżki papryki słodkiej mielonej
    1 łyżka curry
    1 łyżeczka pieprzu
    1 szklanka octu
    2 szklanki cukru
    2 łyżki soli
    2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Sos słodko - kwaśny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cebulę, papryki i ananasa również w kostkę.
  • 2. Czosnek przecisnąć przez praskę. Pomidory zagotować z cebulą i wsypać resztę składników. Gotować ok. 30 minut.
  • 3. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w soku ananasowym.
  • 4. Gorący sos przełożyć do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcić.
  • 5. Pasteryzować 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować