Wśród wakacyjnych słoików jest też i taki tzn. sos chiński. Do słoików wkładamy wszystko co najlepsze. Domowy sos chiński na bogato później możemy podać z ryżem, z makaronem. Pychota!
1 godz. 40 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
2 duże cebule
3 ząbki czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego
2 marchewki
papryka czerwona
papryczka chili
3 dymki - tylko szczypior
3 łodygi selera naciowego
puszka pomidorów krojonych 400 g
cukinia
puszka ananasów
puszka kukurydzy
sok z połowy cytryny
2 łyżeczki musztardy sarepskiej
4 łyżeczki cukru
łyżka mąki ziemniaczanej
pieprz czarny świeżo mielony
sól do smaku
Domowy sos chiński na bogato - wakacyjna konserwa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku, na rozgrzanym oleju rzepakowym zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony drobno czosnek. Dodawać kolejno: starte na tarce, na grubych oczkach marchewki, pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojoną bardzo drobno papryczkę chili, szczypior drobno pokrojony, seler pokrojony na 1 cm kawałki, pomidory z puszki i na koniec pokrojoną w grubą kostkę cukinię. Dodać ok. 200 ml gorącej wody. Cały czas gotować na wolnym ogniu. Mieszać od czasu do czasu. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki plastry ananasa i wcześniej odsączoną na sicie kukurydzę.
Dodać sok z cytryny, musztardę sarepską, pieprz czarny świeżo mielony, cukier i sól do smaku.
Do syropu spod ananasów dodać zimnej wody tyle, żeby uzyskać około 200 ml.
Dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać.
Wlać do garnka i mieszać do czasu aż sos zgęstnieje.
Już można zajadać.
Sosem napełniać wyparzone słoiki. Mocno zakręcać pokrywki. Pokrywki też należy wyparzyć. Słoiki pasteryzować 15 min. Pozostawić w gorącej wodzie do wystudzenia. Domowy sos chiński na bogato można pakować na wakacje.
Smacznego!
Komentarze