Sos słodko-kwaśny do słoików - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory umyć,pokroić w ćwiartki, ugotować. Przetrzeć przez sitko ( jak na przecier pomidorowy).
2.Cebulę obrać i pokroić w piórka a paprykę pokroić w kostkę. Czosnek zmiażdżyć.
3.Do przygotowanego przecieru dodać przygotowane warzywa Wszystko gotować 20 minut
4.Następnie dodać pokrojone ananasy , wszystkie przyprawy, musztardę i dalej gotować aż warzywa będą miękkie.
5.Wtedy mąkę ziemniaczaną wymieszać z sokiem z ananasów zaprawić sos, gotować 10 minut mieszając aby się nie przypalił.
Gotujący sos wlewać do słoików, zakręcać i układać na ściereczce do góry dnem.
Porady
Do sosu można dodać puszkę odsączonej kukurydzy. Sos można wykorzystać do różnych dań z mięsem, smażoną kiełbasą pulpecikami. Doskonale pasuje do ryżu.
Komentarze