Soczysta szynka pieczona z suszonymi śliwkami

4 (5 ocen)

  • 15 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Tak przygotowana szynka smakuje wspaniale na gorąco-jako danie obiadowe oraz na zimno- jako domowa wędlina. Idealnie sprawdzi się podana na Świątecznym stole, czy podczas wszelkich imprez i uroczystości. Wychodzi bardzo soczysta i aromatyczna dzięki długiemu marynowaniu. Dla wielbicieli mięs na słodko, okaże się ona prawdziwym rarytasem.

  • 15 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Mięso:
    -1,2 kg szynki wieprzowej

    Marynata:
    -6 łyżek oleju
    -1 łyżka miodu płynnego
    -1 łyżka musztardy miodowej
    -1 łyżka ketchupu
    -1 łyżka ziół prowansalskich
    -1 łyżka przyprawy uniwersalnej naturalnej
    -1 bardzo płaska łyżeczka pieprzu czarnego mielonego

    Dodatkowo:
    -200 g suszonych śliwek bez pestek
Wystaw ocenę:

4 (5 ocen)

Zobacz również:

Dania mięsne Pieczeń Wędliny

Soczysta szynka pieczona z suszonymi śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki marynaty dokładnie mieszamy ze sobą. W szynce robimy nacięcie na wylot. Wpychamy do niego śliwki. Mięso nakłuwamy z wierzchu nożem w kilku miejscach. Dokładnie nacieramy marynatą, wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia mięso pieczemy przez 2,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka Suszone śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować