Pieczeń z mięsa mielonego

  • wyświetlono: 49422 |
  • dodany do książki kucharskiej: 13 |
  • polecenia: 2

Znakomita na ciepło - do obiadu i na zimno - do chleba zamiast wędliny.

portret
  • 12 porcje
  • 90min

Składniki

Na keksówkę o wymiarach dna 20cmx8cm:
80 dag mielonej łopatki wieprzowej
2 jajka
1 cebula
3 ząbki czosnku
3-4 łyżki bułki tartej
sól, pieprz
1 czubata łyżeczka czubrycy zielonej lub ziół prowansalskich
tłuszcz i tarta bułka do formy

Sposób przygotowania przepisu:

Pieczeń z mięsa mielonego

  • 1. Do miseczki wlewamy ok. pół szklanki ciepłej wody i wsypujemy bułkę tartą mieszając. Odstawiamy do napęcznienia.
  • 2. Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę.
  • 3. Do mięsa dodajemy namoczoną bułkę tartą, cebulę i czosnek, jajka i czubrycę. Solimy i pieprzymy do smaku. Dokładnie wyrabiamy.
  • 4. Masę mięsną przekładamy do formy keksowej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Jeśli używamy foremki silikonowej, nie trzeba jej smarować. Pieczemy w temperaturze 150 stopni z termoobiegiem ok. 60 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięso mielonezioła prowansalskiedomowa wędlinapieczeń do chlebapieczeń z mięsa mielonegopieczeń na obiadczubryca zielona

Komentarze

Podobne przepisy

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Pieczeń z mięsa mielonego i papryki

Tą pieczeń podaję na zimno i na...

pieczeń

Dodane przez: aliss06

Domowa pieczeń z mięsa mielonego

Idealna na obiad lub na kanapkę

Pieczeń z mięsa mielonego

Dodane przez: Nevermore21

Pieczeń z mięsa mielonego

idealna do obiadu jak i na kanapkę

Zrazy z mięsa mielonego

Dodane przez: Andzia Pichci

Zrazy z mięsa mielonego

Mięso mielone to wiele możliwości...

Pieczeń z mięsa mielonego przekładana szpinakiem

Dodane przez: Di bloguje

Pieczeń z mięsa mielonego przekładana szpinakiem

Taką pieczeń przyrządzam już od...

Pieczeń

Dodane przez: Di bloguje

Pieczeń z mięsa mielonego z jajkiem

To doskonała propozycja na ciepło...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE