Pieczeń z mięsa mielonego z jajkiem (pieczeń rzymska)

4.5 (153 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Dość często robię taką pieczeń z mięsa mielonego, bo to uniwersalna i tania potrawa obiadowa, ale też - w wersji na zimno - smaczna domowa wędlina. Dziś to właściwie pieczeń rzymska, bo z jajkami na twardo w środku. Na pewno będzie to doskonałe danie na wielkanocny stół.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki na cwibakówkę długości 25 cm:
    5 jajek (4 ugotowane na twardo, 1 surowe)
    0,5 kg mielonej wieprzowiny (karkówka, łopatka)
    1 cebula
    1 łyżka suszonego lubczyku
    1 pełna łyżeczka pieprzu ziołowego
    1 pełna łyżeczka suszonego majeranku
    1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
    kilka plastrów wędzonego boczku (surowego)
    sól do smaku
    Dodatkowo:
    masło do posmarowania formy
    bułka tarta do oprószenia formy
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń Wędliny

Pieczeń z mięsa mielonego z jajkiem (pieczeń rzymska) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-06tlwlj 1. Przygotowanie:
    Mięso przekładam do miski, dodaję bardzo drobno posiekaną cebulę, przyprawy i surowe jajko. Wyrabiam dokładnie masę dłonią. Jajka ugotowane na twardo obieram ze skorupek. Formę dokładnie smaruję masłem i oprószam bułką tartą. Wykładam dno formy na grubość ok. 1,5 cm, po czym robię w masie mięsnej 4 wgłębienia i umieszczam w nich jajka. Przestrzeń między jajkami wypełniam mięsem, wciskając je delikatnie. Przykrywam też jajka cienką warstwa mięsa z góry. Całość pieczeni przykrywam plastrami boczku i wstawiam formę do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C. na 45-50 minut. Pieczeń podaję na gorąco, lub jako wędlinę do kanapek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wędlina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować