Moja rodzina lubi połączenie mięsa i owoców. Dlatego na świąteczny rodzinny obiad przygotowałam szynkę ze śliwkami. Mięso jest kruche i aromatyczne. Świetnie smakuje na gorąco jak i na zimno.
Składniki:
1,5 kg mięsa z szynki
30 dag śliwek suszonych
op. przyprawy do mięsa wieprzowego
po kilka ziaren ziela angielskiego i jałowca
kilka liści laurowych
łyżeczka słodkiej papryki
sól, świeżo zmielony pieprz
3 ząbki czosnku
cebula
Szynka pieczona ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dzień przed pieczeniem mięso natrzeć przyprawami, owinąć w folię i odstawić na kilkanaście godzin do lodówki. Przed pieczeniem naciąć głęboką kieszeń i nadziać suszonymi śliwkami. Całość spiąć wykałaczkami lub związać nicią. Cebulę obrać i pokroić w ósemki. Do rękawa do pieczenia włożyć mięso, pokrojoną cebulę i ząbki czosnku. Dodać liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego i jałowca. Całość piec 2 godziny w 180 stopniach. Po upieczeniu wyjąć z rękawa i odstawić na 10 minut. Poporcjować.
Komentarze