Śnieżna choinka z piernika

5 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Taka choinka piernikowa jest przepiękną jadalną ozdobą w świąteczne dni. Takie choinki można ładnie zapakować i podarować jako słodki upominek od serca dla bliskiej osoby.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 5 choinek:

    1/3 kostki masła
    1 łyżeczka sody
    1/2 szklanki miodu
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżki przyprawy do piernika
    2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku dopieczenia
    1 jajko
    3-4 łyżki kakao

    Lukier królewski do ozdoby
    Składniki:
    1,5 szklanki cukru pudru
    3 łyżeczki soku z cytryny
    1 białko
    + barwniki
    Tutaj znajdziesz dokładny opis jak zrobić lukier:
    http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/lukier-krolewski-do-dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Ciastka Choinki Ciasto

Śnieżna choinka z piernika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Masło rozpuść z miodem, cukrem, przyprawą do piernika i kakaem. Pozostawić do wystudzenia. Jeśli chcemy mieć jasne pierniki nie dodawaj kakao.
    Po wystudzeniu dodaj sodę, jajka, proszek do pieczenia,mąkę i wymieszaj lekko mikserem. Następnie przekładamy masę na stolnicę i wyrabiamy ręcznie na gładką masę. Czasami ciasto potrzebuje więcej mąki w zależności od gęstości ciasta więc można dodać 0,5 szklanki więcej. Po wyrobieniu masy odstawiamy ją i przykrywamy na 30 minut aby odpoczęła.
  • ciasto 2. Następnie przekładamy masę na stolnicę i wyrabiamy ręcznie na gładką masę. Czasami ciasto potrzebuje więcej mąki w zależności od gęstości ciasta więc można dodać 0,5 szklanki więcej. Po wyrobieniu masy odstawiamy ją i przykrywamy na 30 minut aby odpoczęła.
  • gwiazdki 3. Po 30 minutach rozwałkujemy na 0,5cm lub 1 cm i wykrawamy dowolnymi foremkami w kształcie gwiazdek. Ważne aby były od największej do najmniejszej. Do choinki potrzebujemy 10 pierników w kształcie gwiazdek.
    Pieczemy w 160-180 stopniach przez 8-10 minut.
  • lukier 4. Lukier królewski:
    Wsyp do miski 1 szklankę cukru pudru, białko i sok z cytryny. Miksuj na najwyższych obrotach przez 5 minut, stopniowo dodając resztę cukru pudru. W ten sposób dostosuj sobie potrzebną gęstość lukru do dekoracji.
    Po ubiciu lukru sprawdzamy gęstość, jeśli jest zbyt rzadki dodaj troszkę cukru pudru.
    Tak przygotowany lukier przełóż do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie kółeczka do napisów lub gdy masz nowy rękaw odetnij minimalnie końcówkę.
    Sklejamy za pomocą lukru naszą choinkę od największej gwiazdki do najmniejszej tak aby lukier wypływał na piernikach. Na koniec posyp cukrem pudrem całą choinkę.

Porady

Taką choinkę można postawić obok domku z piernika.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Mąka Miód Przyprawa do piernika

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować