Choinka z piernika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto piernikowe wałkujemy. Za pomocą foremek w kształcie kwiatków lub gwiazdek wycinamy pierniczki różnej wielkości. Pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C około 12-15 minut.
Ostudzone pierniczki malujemy gęstym lukrem. Lukier zrobiłam mieszając cukier puder z sokiem z cytryny. Pierniczki układamy od największego do najmniejszego (możemy układać po sobie dwa pierniczki tej samej wielkości).
Choinkę posypujemy zabarwionymi na zielono wiórkami kokosowymi. Aby zabarwić wiórki należy przesypać je do słoiczka i dodać barwnik w żelu lub rozpuszczony w kilku kroplach wody/alkoholu barwnik w proszku, następnie potrząsać słoiczkiem do momentu równomiernego zabarwienia kokosu.
Na czubku choinki ustawiamy gwiazdkę, a na gałązkach przyklejamy kolorowe perełki cukrowe.
Porady
PRZEPIS NA PIERNIK STAROPOLSKI > https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/pierniczki-z-marcepanem-i-dzemem
Komentarze