Choinka z piernika

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Piernikowa choinka to efektowna, a jednocześnie prosta w wykonaniu ozdoba świątecznego stołu.

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g ciasta piernikowego (przepis na piernik staropolski)
    biały lukier
    wiórki kokosowe
    zielony barwnik spożywczy
    perełki cukrowe
    gwiazdka z marcepanu lub opłatka pomalowana złotym barwnikiem
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Ciastka Choinki

Choinka z piernika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • foremki 1. Ciasto piernikowe wałkujemy. Za pomocą foremek w kształcie kwiatków lub gwiazdek wycinamy pierniczki różnej wielkości. Pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C około 12-15 minut.

    Ostudzone pierniczki malujemy gęstym lukrem. Lukier zrobiłam mieszając cukier puder z sokiem z cytryny. Pierniczki układamy od największego do najmniejszego (możemy układać po sobie dwa pierniczki tej samej wielkości).

    Choinkę posypujemy zabarwionymi na zielono wiórkami kokosowymi. Aby zabarwić wiórki należy przesypać je do słoiczka i dodać barwnik w żelu lub rozpuszczony w kilku kroplach wody/alkoholu barwnik w proszku, następnie potrząsać słoiczkiem do momentu równomiernego zabarwienia kokosu.

    Na czubku choinki ustawiamy gwiazdkę, a na gałązkach przyklejamy kolorowe perełki cukrowe.

Porady

PRZEPIS NA PIERNIK STAROPOLSKI > https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/pierniczki-z-marcepanem-i-dzemem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować