Piernikowa choinka

4.5 (179 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób

Piękna ozdoba świątecznego stołu lub pomysł na świąteczny upominek dla łasuchów :)

  • 45 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 500 g mąki tortowej
    1 jajko
    1 szczypta soli
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    200 g miodu
    200 g cukru pudru
    2 łyżki przyprawy do piernika
    120 g masła
    Lukier:
    1 białko
    1 szklanka (250 ml) cukru pudru (2,3 łyżki z zanadrzu)
    Dodatkowo:
    kolorowa posypka, perełki, gwiazdki itp.
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Piernikowa choinka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Masło rozpuścić w rondelku. Dodać miód, cukier i przyprawę do piernika. Wszystko wymieszać i chwilę podgrzać. Odstawić do wystudzenia. Mąkę wymieszać z sodą i szczyptą soli. Do mąki dodać jajko i przestudzone masło z miodem, cukrem i przyprawą. Wymieszać łyżką i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na porcje i rozwałkować na około pół cm. Wykrawać gwiazdki i układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 10 minut. Pilnować, aby za mocno się nie przyrumieniły.
  • 2. Lukier: Jajko wymyć pod bieżącą wodą. Oddzielić białko od żółtka. Białko zmiksować lub utrzeć z cukrem pudrem, aż do uzyskania gęstego lukru. Jeśli lukier jest za rzadki dodać więcej cukru pudru.
  • 3. Gwiazdki sklejać lukrem od największej do najmniejszej. Największe rozmiarem gwiazdki można składać po 2-3 sztuki na jedną choinkę. Każdą warstwę dekorować posypką. Na wierzchu ułożyć najmniejszą gwiazdkę. Pozostawić do zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować