Piernikowe choinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, sodę, cukier puder, przyprawę do pierników, kakao dobrze wymieszaj. Dodaj miód, masło oraz jajko. Zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na ok 2 godz. Zagniecione ciasto podzielić na pół, rozwałkować na grubość 2-3 mm na oprószonym mąką blacie. Na jedną choinkę wykrawać po 2 sztuki każdej wielkości gwiazdek, jedną gwiazdę betlejemską na czubek choinki, oraz dziewięć kółek. Jeśli mamy stojaczki pod choinkę należy w każdej gwiazdce oraz kółku wyciąć otwór, jeśli będziemy nadziewać na patyczki od szaszłyków to nie robimy otworów. Wykrojone pierniczki układać na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia. Pierniczki smarować roztopionym, zimnym masłem. Piec ok 8 min w temp. 180*C
2.Upieczone pierniki wystudzić. Zrobić lukier: białko i kilka kropel z cytryny lekko ubić, dosypywać cukier puder aż powstanie gęsty lśniący lukier. Wystudzone pierniczki udekorować lukrem.
3.Udekorowane pierniczki nakładać na stojaki lub nadziewać na patyki, zaczynając od największej gwiazdki. Po każdej gwiazdce nakładać kółko, tak do wyczerpania gwiazdek i kółek, zakończyć gwiazdą betlejemską przyklejając ją na czubku choinki lukrem.
Komentarze