Słodkie oponki drożdżowe waniliowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże pokruszyć, zalać ciepłym mlekiem, dodać po łyżce cukru i mąki i odstawić rozczyn w ciepłe miejsce aż zacznie pracować.
Do miski wsypać mąkę, resztę cukru i cukier waniliowy , żółtka, wlać wódkę i rozpuszczone ostudzone masło. Całość wyrobić na gładkie jednolite ciasto.
Zostawić na co najmniej kwadrans w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto drożżowe rozwałkować na stolnicy na placek o grubości około 5 mm. Wykrawać metalową foremką do babeczek( ma falowane boki)lub po prostu szklanką-koła. W środku małym kieliszkiem wykrawać otwory.
Układać na stolicy i znowu odstawić by ciasto podrosło. ( conajmniej 30 minut)
Oponki smażyć z obu stron na rumiano w rozgrzanym oleju , tak by miały swobodę i całe były zanurzone w tłuszczu.
Wyjmować i układać na ręczniku papierowym by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Drugi cukier waniliowy zmiksować, wymieszać z cukrem pudrem, oprószyć oponki, smacznego!
Komentarze