Słodkie oponki drożdżowe waniliowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

pachnące wanilią......smaczne, słodkie, mięciutkie-polecam!

  • 1 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 kg mąki pszennej
    1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
    2 łyżki cukru
    1/2 kostki świeżych drożdży w temp pokojowej
    1/2 szklanki ciepłego mleka
    2 żółtka
    5 dag rozpuszczonego masła
    2 łyżki wódki- u mnie Lubelska cytrynówka
    szczypta soli
    Cukier puder do posypania
    wymieszany z 1 opakowaniem zmiksowanego cukru waniliowego
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Oponki Przekąski

Słodkie oponki drożdżowe waniliowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże pokruszyć, zalać ciepłym mlekiem, dodać po łyżce cukru i mąki i odstawić rozczyn w ciepłe miejsce aż zacznie pracować.
    Do miski wsypać mąkę, resztę cukru i cukier waniliowy , żółtka, wlać wódkę i rozpuszczone ostudzone masło. Całość wyrobić na gładkie jednolite ciasto.
    Zostawić na co najmniej kwadrans w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto drożżowe rozwałkować na stolnicy na placek o grubości około 5 mm. Wykrawać metalową foremką do babeczek( ma falowane boki)lub po prostu szklanką-koła. W środku małym kieliszkiem wykrawać otwory.
    Układać na stolicy i znowu odstawić by ciasto podrosło. ( conajmniej 30 minut)
    Oponki smażyć z obu stron na rumiano w rozgrzanym oleju , tak by miały swobodę i całe były zanurzone w tłuszczu.
    Wyjmować i układać na ręczniku papierowym by odsączyć nadmiar tłuszczu.
    Drugi cukier waniliowy zmiksować, wymieszać z cukrem pudrem, oprószyć oponki, smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować