polecam pierogi z orginalnym farszem z fasoli i mięsa drobiowego-są smaczne i sycące.
25 min
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka roztopionego masła
3/4 szklanki ciepłej wody
większa szczypta soli
maka do podsypywania
Farsz na pierogi
około 200 g fasoli białej
1/2 kg mięsa drobiowego np z ugotowanych udek
2 średnie cebule
masło
sól
pieprz świeżo zmielony
2 liście laurowe
skwarki słoniny do okraszenia
olej rzepakowy
Pierogi z mięsem drobiowym i biała fasolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz mięsno fasolowy:
Fasolę namoczyć w wodzie na kilka godzin a następnie ugotować do miękkości.
Udka obgotować w lekko osolonej wodzie z liściem laurowym i przyprawami . Następnie obrać mięso z kości.
Cebule posiekać, zeszklić na oleju
Fasolę , mięso i cebulę przecisnąć przez maszynkę, przyprawić do smaku.
Ciasto:
Składniki na ciasto na pierogi połączyć ze sobą i zagnieść elastyczne, delikatne ciasto. Rozwałkować i z ciasta wykrawać koła.
Na każdy krążek koła nakładac po łyżeczce farszu, zlepiać dokładnie brzegi, tak aby farsz się nie wydostał się na zewnątrz.
Pierogi porcjami gotować w osolonym wrzątku, a po 2 minutach po wypłynięciu na powierzchnie wody, odcedzać. Pierogi przed podaniem okrasić podsmażonymi skwarkami słoniny, smacznego!
Porady
udka moga byc ugotowane w rosle- te z rosołu sa bardziej aromatyczne
Komentarze