Pierogi z mięsem drobiowym i biała fasolą

3.33 (3 ocen)

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

polecam pierogi z orginalnym farszem z fasoli i mięsa drobiowego-są smaczne i sycące.

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    1 łyżka roztopionego masła
    3/4 szklanki ciepłej wody
    większa szczypta soli
    maka do podsypywania

    Farsz na pierogi
    około 200 g fasoli białej
    1/2 kg mięsa drobiowego np z ugotowanych udek
    2 średnie cebule
    masło
    sól
    pieprz świeżo zmielony
    2 liście laurowe
    skwarki słoniny do okraszenia
    olej rzepakowy
Wystaw ocenę:

3.33 (3 ocen)

Pierogi z mięsem drobiowym i biała fasolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz mięsno fasolowy:

    Fasolę namoczyć w wodzie na kilka godzin a następnie ugotować do miękkości.
    Udka obgotować w lekko osolonej wodzie z liściem laurowym i przyprawami . Następnie obrać mięso z kości.
    Cebule posiekać, zeszklić na oleju
    Fasolę , mięso i cebulę przecisnąć przez maszynkę, przyprawić do smaku.

    Ciasto:
    Składniki na ciasto na pierogi połączyć ze sobą i zagnieść elastyczne, delikatne ciasto. Rozwałkować i z ciasta wykrawać koła.

    Na każdy krążek koła nakładac po łyżeczce farszu, zlepiać dokładnie brzegi, tak aby farsz się nie wydostał się na zewnątrz.
    Pierogi porcjami gotować w osolonym wrzątku, a po 2 minutach po wypłynięciu na powierzchnie wody, odcedzać. Pierogi przed podaniem okrasić podsmażonymi skwarkami słoniny, smacznego!

Porady

udka moga byc ugotowane w rosle- te z rosołu sa bardziej aromatyczne

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała fasola Drób

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować