Całuski

  • wyświetlono: 417 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Smak dzieciństwa

aga3
  • 20 porcje
  • 45min

Składniki

250 gramów mąki pszennej
250 gramów półtłustego twarogu
2 żółtka
50 gramów cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
125 mililitrów kwaśnej śmietany
pół łyżeczki octu
olej do smażenia
cukier puder do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Całuski

  • 1. Twaróg przecisnąć przez praskę lub rozgnieść drobno widelcem.

    Mąkę połączyć z twarogiem, żółtkami, cukrami, octem, śmietaną i sodą. Zagnieść ciasto, a następnie oprószyć je mąką i rozwałkować na grubość 1-1,5 cm.

    Z ciasta wykrawać szklanką kółka, a w nich małe dziurki (kieliszkiem lub zakrętką).

    W garnku rozgrzać olej i wrzucać całuski. Smażyć z obu stron na złoty kolor.

    Po wyjęciu z garnka układać na papierowym ręczniku, aby ociekły z tłuszczu.

    Gotowe oprószyć cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

twarógoponkicałuski
 

Komentarze

Podobne przepisy

Oponki drożdżowe

Dodane przez: dragonik7

Oponki drożdżowe

Pulchne i lekkie jak piórko, dodatek...

Proste ciasteczka z twarogiem

Dodane przez: AnetaJ

Proste ciasteczka z twarogiem

Bardzo smaczne serowe ciasteczka....

Francuskie drożdżówki z serem

Dodane przez: szynszyla

Francuskie drożdżówki z serem

Alternatywa dla zwykłych drożdżówek.

Serowe mini pączusie

Dodane przez: agarybak76

Serowe minipączusie

Nie może ich zabraknąć w karnawale....

Oponki serowe

Dodane przez: Ewelina Marcin

Oponki serowe

Puszyste, obsypane cukrem pudrem...

CIASTECZKA SEROWE ( 3 składnikowe! ) – ekspresowe!

Dodane przez: Ostra Na Słodko

CIASTECZKA SEROWE ( 3 składnikowe! ) – ekspresowe!

Dziś mam dla Was przepis na przepyszne...