Całuski

4.32 (234 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób

Smak dzieciństwa

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 250 gramów mąki pszennej
    250 gramów półtłustego twarogu
    2 żółtka
    50 gramów cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
    125 mililitrów kwaśnej śmietany
    pół łyżeczki octu
    olej do smażenia
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.32 (234 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Oponki

Całuski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg przecisnąć przez praskę lub rozgnieść drobno widelcem.

    Mąkę połączyć z twarogiem, żółtkami, cukrami, octem, śmietaną i sodą. Zagnieść ciasto, a następnie oprószyć je mąką i rozwałkować na grubość 1-1,5 cm.

    Z ciasta wykrawać szklanką kółka, a w nich małe dziurki (kieliszkiem lub zakrętką).

    W garnku rozgrzać olej i wrzucać całuski. Smażyć z obu stron na złoty kolor.

    Po wyjęciu z garnka układać na papierowym ręczniku, aby ociekły z tłuszczu.

    Gotowe oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować