Oponki Drożdżowe

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Łatwy sposób na pyszne oponki, które rozpływają się w ustach.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • ½ kg mąki pszennej
    • 7 dag drożdży
    • 15 dag cukru
    • 10 dag margaryny
    • 1 płaska łyżeczka soli
    • 5 żółtek
    • ¾ szk mleka
    • Olej do smażenia
    • Cukier puder do posypki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka Oponki

Oponki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • drożdże 1. Przygotowujemy rozczyn: do miski wkładamy drożdże.
  • mąka 2. Dodajemy 4 łyżki mąki pszennej.
  • cukier 3. Następnie łyżkę cukru.
  • mleko 4. Mleko lekko podgrzewamy i wlewamy do miski.
  • rozczyn 5. Rozrabiamy rozczyn.
    Pozostawiamy do wyrośnięcia.
  • mąka 6. Pozostałą mąkę wsypujemy do większej miski.
  • żółtka 7. Wbijamy żółtka.
  • cukier 8. Dodajemy cukier oraz sól.
  • margaryna 9. Następnie roztopioną i przestudzoną margarynę.
  • rozczyn 10. Na koniec wlewamy rozczyn.
  • ciasto 11. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
  • ciasto 12. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm .
  • ciasto 13. Szklanką wykrawać kółka.
  • ciasto 14. W każdym kółku na środku wykroić np. kieliszkiem nieduży otwór.
  • krążki 15. Na rozgrzany tłuszcz kłaść krążki i smażyć z obu stron do uzyskania złotego koloru.
  • 16. Po usmażeniu przestygnięte posypać cukrem pudrem.
  • oponki 17. Oponki gotowe.
    Smacznego

Porady

Gdy ciasto jest za gęste, można dodać mleka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować