Oponki drożdżowe bez sera

4 (8 ocen)

  • 1 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Nie tylko w okresie karnawału warto zrobić te słodkie drożdżowe przysmaki, obsypane cukrem pudrem.

  • 1 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
    200 ml mleka
    2 jajka
    50 g masła
    30 g drożdży
    1 łyżka spirytusu
    2 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4 (8 ocen)

Zobacz również:

Bułeczki drożdżowe Oponki

Oponki drożdżowe bez sera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, rozmieszać z ciepłym mlekiem i 2 łyżkami mąki. Rozczyn odstawić do wyrośnięcia. Do przesianej mąki dodać rozczyn, roztrzepane jajka, cukier, spirytus oraz roztopione i wystudzone masło. Wyrobić gładkie ciasto i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (na ok. 1 godzinę).

    Stolnicę podsypać mąką i rozwałkować na grubość ok 1 cm. Wykrojnikiem lub szklanką wykrawać krążki, a w ich środku kieliszkiem dziurki. Przykryć ściereczką na 20 minut do wyrośnięcia.
    Oponki smażyć na rozgrzanym głębokim oleju z obu stron na złoty kolor. Na papierowym ręczniku odsączyć nadmiar tłuszczu, posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mąka pszenna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować