Oponki drożdżowe

  • wyświetlono: 345 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Pulchne i lekkie jak piórko, dodatek aromatu pomarańczy sprawił, że smakują obłędnie.

20190512_173408
  • 10 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

430 g mąki pszennej (+do podsypywania)
14 g świeżych drożdży
½ szklanki cukru
1 szklanka mleka
60 g masła
3 żółtka
1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego
Dodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder po oprószenia

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Oponki drożdżowe

  • Oponki drożdżowe1. Mleko podgrzewamy.

    Drożdże wkruszamy do kubeczka, dodajemy 2 łyżki cukru, 4 łyżki letniego mleka. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce aż drożdże ruszą.

    Masło roztapiamy.
  • Oponki drożdżowe2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy resztę cukru, aromat pomarańczowy, wyrośnięte drożdże, letnie mleko i żółtka. Zaczynamy wyrabiać ciasto, pod koniec dodajemy roztopione masło. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Wyrobione ciasto powinno być pulchne, mięciutkie i nie powinno kleić się do rąk.

    Miskę wysypujemy lekko mąką, tworzymy kulę z ciasta, wkładamy do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok 90 minut).
  • Oponki drożdżowe3. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką i wałkujemy na grubość ok 1 cm. Z rozwałkowanego ciasta większą szklanką wycinamy kółka, a następnie kieliszkiem na środku każdego kółka dziurkę. Gotowe układamy na blaszce posypanej mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

    Pozostałe ciasto zbieramy i ponownie rozwałkowujemy. Wycinamy kolejne oponki. Czynność powtarzamy aż do wykorzystania całego ciasta.
  • Oponki drożdżowe4. W garnku rozgrzewamy olej (do temperatury ok 170°, nie może być zbyt gorący ponieważ oponki będą szybko się paliły a w środku będą surowe). Na rozgrzany wrzucamy po kilka oponek i smażymy na złoty kolor z obu stron. Wykładamy na papierowy ręcznik aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu i pozostawiamy do wystudzenia.

    Gotowe posypujemy cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Tłusty Czwartekoponkidrożdżekarnawałdrożdże świeżeoponki drozdzowe
 

Komentarze

Podobne przepisy

oponki serowe na drożdżach

Dodane przez: klementynka

oponki serowe na drożdżach

Oponki zwane u nas są po prostu...

Oponki z ciasta francuskiego.

Dodane przez: joanna1974

Oponki z ciasta francuskiego

Oponki z ciasta francuskiego ?...

Oponki z białym serem

Dodane przez: Ciasta Moniki

Oponki z białym serem

Pyszne i proste w przygotowaniu...

oponki serowo-kokosowe

Dodane przez: iziona

Oponki serowo-kokosowe

Jeszcze jest karnawał to pozwoliłam...

Pieczone oponki twarogowe

Dodane przez: Armi As

Pieczone oponki twarogowe

Wczoraj wieczorem upiekłam oszukane...

Oponki twarogowe oprószane cukrem pudrem.

Dodane przez: BABECZKA 35

Oponki twarogowe oprószane cukrem pudrem

Dzisiaj częstuję Was pysznymi oponkami,...