Serowe Paluszki I Krakersy Z Dipem

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Taka przekąska idealnie sprawdzi się na sylwestrowy wieczór i karnawał, a najlepiej smakuje przygotowana tego samego dnia :) Wtedy krakersy i paluszki mają doskonałą chrupkość :)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 i 1/3 szkl mąki pszennej
    około 150-200 g sera żółtego
    200 g masła lub margaryny
    około 1/2 płaskiej łyżeczki soli
    około 1/2 płaskiej łyżeczki papryki słodkiej lub ostrej
    mak do obsypania paluszków i krakersów
    składniki na dip:
    jeden mały jogurt naturalny
    świeże listki bazylii
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dip Przekąski Ser

Serowe paluszki i krakersy z dipem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ser ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach. Dodajemy do mąki wraz z masłem/margaryną, przyprawami i zagniatamy ciasto.
    2. Jeśli lepi się mocno do rąk to schładzamy je w lodówce przez około 30 minut lecz nie jest to konieczny etap.
    3. Ciasto wałkujemy i wykrawamy z niego małe krakersy, bądź paluszki.
    4.Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Obsypujemy makiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stop. Pieczemy przez około 15 minut do ze złocenia.
    5. Jogurt naturalny mieszamy z posiekanymi drobno listkami bazylii oraz z solą i pieprzem, odstawiamy do lodówki na czas pieczenia i stygnięcia krakersów aby smaki się przegryzły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Ser żółty Sery Mak Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować