Taka przekąska idealnie sprawdzi się na sylwestrowy wieczór i karnawał, a najlepiej smakuje przygotowana tego samego dnia :) Wtedy krakersy i paluszki mają doskonałą chrupkość :)
40 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
1 i 1/3 szkl mąki pszennej
około 150-200 g sera żółtego
200 g masła lub margaryny
około 1/2 płaskiej łyżeczki soli
około 1/2 płaskiej łyżeczki papryki słodkiej lub ostrej
mak do obsypania paluszków i krakersów
składniki na dip:
jeden mały jogurt naturalny
świeże listki bazylii
sól, pieprz do smaku
Serowe paluszki i krakersy z dipem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Ser ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach. Dodajemy do mąki wraz z masłem/margaryną, przyprawami i zagniatamy ciasto.
2. Jeśli lepi się mocno do rąk to schładzamy je w lodówce przez około 30 minut lecz nie jest to konieczny etap.
3. Ciasto wałkujemy i wykrawamy z niego małe krakersy, bądź paluszki.
4.Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Obsypujemy makiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stop. Pieczemy przez około 15 minut do ze złocenia.
5. Jogurt naturalny mieszamy z posiekanymi drobno listkami bazylii oraz z solą i pieprzem, odstawiamy do lodówki na czas pieczenia i stygnięcia krakersów aby smaki się przegryzły.
Komentarze