Guacamole

4.5 (168 ocen)

  • 5 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Istnieje niezliczona ilość odmian klasycznej meksykańskiej przekąski zwanej guacamole. W podstawowej wersji awokado rozciera się z dodatkiem limonki i soli. Często modyfikuje się przepis dodając pomidory, paprykę, kolendrę, chilli czy czosnek.

  • 5 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • dojrzałe awokado
    2 ząbki czosnku
    sok z ½ limonki/cytryny
    sól, czarny pieprz, papryka chilli/pieprz cayenne
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Guacamole - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Awokado powinno być dojrzałe, jeśli nie jest owiń je gazetą i zostaw na 2 dni. Awokado przekrawamy na pół i wydrążamy miąższ. Dodajemy dwa przeciśnięte ząbki czosnku oraz sok z ½ limonki. Można dodać również jej startą skórkę co doda dodatkowego cytrusowego aromatu. Całość gnieciemy widelcem lub miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz chilli lub pieprzem cayenne.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Awokado

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować