Serowe paluszki z dipem

0 (0 ocen)

Przepyszna, serowa przekąska podana z gorącym sosem :) Mniam!

Składniki:

  • 60g margaryny
    szklanka mąki
    łyżeczka proszku do pieczenia
    170g startego żółtego sera
    jajko
    sól, pieprz


    + jajko, sezam


    Dip:

    serek topiony (większy prostokąt)
    3 łyżki mleka
    3 łyżki śmietany
    sól, pieprz


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Dip Przekąski Ser

Serowe paluszki z dipem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękką margarynę ucieramy z mąką, wymieszaną z proszkiem, solą i pieprzem. Dodajemy starty ser i lekko ubite jajko. Zagniatamy ciasto i schładzamy w lodówce przez 30 minut.

    Ciasto wałkujemy na prostokąt, kroimy go wzdłuż i dzielimy nożem na paseczki.

    Smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy sezamem.

    Pieczemy w temp. 180o aż paluszki nabiorą złotego koloru.
  • 2. Do garnka wlewamy mleko i śmietanę, przyprawiamy i podgrzewamy (nie gotujemy). Gdy będzie już gorące wrzucamy rozdrobniony serek i mieszamy, aż się rozpuści. Dip powinien mieć gładką konsystencję.

    Serowe paluszki podajemy z gorącym dipem :)

    Smacznego :)


Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować