Krakersy serowe

  • wyświetlono: 752 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pyszne chrupiące krakersy serowe, gdy raz ich spróbujesz nigdy nie sięgniesz po te ze sklepowej półki. Świetnie smakują puste, a jeszcze lepiej przełożone kremem serowym.

Kasja1986
  • 48 porcje
  • 180min
  • Łatwy

Składniki

PODZIAŁ KONKURSOWY:
zestaw A:
a. składniki podstawowe z zestawu
250 g drobno startego cheddara
200 g kremowego serka twarogowego + 400 g do kremu
3 jajka
300 g mąki krupczatki
b. składnik podstawowy dodatkowy
200 g masła
c. składniki robocze
łyżeczka soli ziołowej
łyżeczka słodkiej papryki w proszku
łyżeczka proszku do pieczenia
sezam
czarnuszka
płatki chili
kminek
jalapeno w płatkach
2 łyżeczki suszonych pomidorów w płatkach z czosnkiem i bazylią
sól
pieprz czarny
d. dekoracja
natka pietruszki
świeże liście laurowe

PODZIAŁ TRADYCYJNY:
ciasto:
200 g masła
250 g drobno startego cheddara
200 g kremowego serka twarogowego
łyżeczka soli ziołowej
łyżeczka słodkiej papryki w proszku
2 jajka
300 g mąki krupczatki
łyżeczka proszku do pieczenia

jajko do smarowania
do posypania:
sezam
czarnuszka
płatki chili
kminek
jalapeno w płatkach

krem serowy:
400 g kremowego serka twarogowego
2 łyżeczki suszonych pomidorów w płatkach z czosnkiem i bazylią
sól
pieprz czarny

Sposób przygotowania przepisu:

Krakersy serowe

  • przygot1. Ciasto:
    Kawałki niezbyt twardego masła, cheddar, paprykę w proszku, sól i kremowy serek ucieramy drewnianą łyżką na gładką masę. Nie powinny się w niej trafiać kawałki masła. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i odkładamy na minimum 2 godziny do lodówki.

    Na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na placek o grubości 0,5 cm. Za pomocą foremki wycinamy ciasteczka.
  • przygotowanie2. Ciastka smarujemy rozmąconym jajkiem, a następnie posypujemy ziarnami i płatkami papryki.
    Pieczemy w 200 stopniach C przez 10-15 minut na środkowym poziomie. Ciastka ostrożnie przekładamy na kratkę i studzimy.

    Krem:
    Serek mieszamy z przyprawami, napełniamy nim szprycę. Masę serową wyciskamy na połowę ciasteczek. Nakładamy drugie ciasteczka, lekko dociskamy.

Porady

Do przełożenia można użyć dowolnego kremu serowego np. z łososiem lub ziołami.

Ciastka można posypać tym czym lubimy np. posiekanymi pistacjami, płatkami soli, makiem lub pieprzem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

krakersy seroweprzepis_miesiąca1000kreatywne_gotowanie14

Komentarze

Podobne przepisy

Rolada serowa

Dodane przez: smak i uczucie

Rolada serowa

Bardzo smaczna, syta i łatwa do...

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Filet w kefirze i krakersach

Tak zrobionego kurczaka podałam...

Paluchy serowe

Dodane przez: Armi As

Paluchy serowe

Te paluchy są idealną przekąską...

Ciasteczka serowe

Dodane przez: Kasia Pichci

Ciasteczka serowe

Ciasteczka serowe to u mnie hit...

Kąski serowe

Dodane przez: anita176

Serowe kąski

Doskonałe nie tylko do piwa

krakersy cebulowe

Dodane przez: SprytnaChochla

Krakersy cebulowe z makiem i rozmarynem

Rewelacyjna przekąska - kruche...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE