Krakersy serowe

2.33 (3 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne chrupiące krakersy serowe, gdy raz ich spróbujesz nigdy nie sięgniesz po te ze sklepowej półki. Świetnie smakują puste, a jeszcze lepiej przełożone kremem serowym.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • PODZIAŁ KONKURSOWY:
    zestaw A:
    a. składniki podstawowe z zestawu
    250 g drobno startego cheddara
    200 g kremowego serka twarogowego + 400 g do kremu
    3 jajka
    300 g mąki krupczatki
    b. składnik podstawowy dodatkowy
    200 g masła
    c. składniki robocze
    łyżeczka soli ziołowej
    łyżeczka słodkiej papryki w proszku
    łyżeczka proszku do pieczenia
    sezam
    czarnuszka
    płatki chili
    kminek
    jalapeno w płatkach
    2 łyżeczki suszonych pomidorów w płatkach z czosnkiem i bazylią
    sól
    pieprz czarny
    d. dekoracja
    natka pietruszki
    świeże liście laurowe

    PODZIAŁ TRADYCYJNY:
    ciasto:
    200 g masła
    250 g drobno startego cheddara
    200 g kremowego serka twarogowego
    łyżeczka soli ziołowej
    łyżeczka słodkiej papryki w proszku
    2 jajka
    300 g mąki krupczatki
    łyżeczka proszku do pieczenia

    jajko do smarowania
    do posypania:
    sezam
    czarnuszka
    płatki chili
    kminek
    jalapeno w płatkach

    krem serowy:
    400 g kremowego serka twarogowego
    2 łyżeczki suszonych pomidorów w płatkach z czosnkiem i bazylią
    sól
    pieprz czarny
Wystaw ocenę:

2.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Krakersy serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygot 1. Ciasto:
    Kawałki niezbyt twardego masła, cheddar, paprykę w proszku, sól i kremowy serek ucieramy drewnianą łyżką na gładką masę. Nie powinny się w niej trafiać kawałki masła. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i odkładamy na minimum 2 godziny do lodówki.

    Na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na placek o grubości 0,5 cm. Za pomocą foremki wycinamy ciasteczka.
  • przygotowanie 2. Ciastka smarujemy rozmąconym jajkiem, a następnie posypujemy ziarnami i płatkami papryki.
    Pieczemy w 200 stopniach C przez 10-15 minut na środkowym poziomie. Ciastka ostrożnie przekładamy na kratkę i studzimy.

    Krem:
    Serek mieszamy z przyprawami, napełniamy nim szprycę. Masę serową wyciskamy na połowę ciasteczek. Nakładamy drugie ciasteczka, lekko dociskamy.

Porady

Do przełożenia można użyć dowolnego kremu serowego np. z łososiem lub ziołami. Ciastka można posypać tym czym lubimy np. posiekanymi pistacjami, płatkami soli, makiem lub pieprzem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krakersy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować