Sos serowy

4.48 (178 ocen)

  • 5 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Aksamitny, aromatyczny i mocno serowy. Idealne uzupełnienie dla nachosow, krakersow i innych przekąsek. Jest bezkonkurencyjny!

  • 5 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 150 g sera żółtego (dowolny, może byc cheddar, gouda, rycki,... nada się każdy)
    100g serka topionego śmietankowego
    3 plasterki sera tostowego
    150 ml mleka
    0,5 łyżeczki papryki słodkiej
    Szczypta soli
    Opcjonalnie 0,25 łyżeczki kurkumy (nada intensywniejszy kolor)
Wystaw ocenę:

4.48 (178 ocen)

Sos serowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser żółty ucieramy lub kroimy w plasterki. Wszystkie składniki umieszczamy w garnku i gotujemy na małym ogniu, aż sos nie nabierze aksamitnej, kremowej konsystencji. Podajemy na gorąco, smacznego!

Porady

Gdy sos ostygnie, pojawiają się w nim grudki. Znikną one przy ponownym podgrzaniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Serek Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować