Sernik w cieście piernikowym

4.48 (172 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszny nieziemsko pachnący serniczek przyprawami korzennymi z delikatną nutką skórki cytrynowej i mandarynki. Idealny na zbliżające się Święta i nie tylko. Ciasto jest puszyste i kruche a masa serowa zwarta i mazista. Przepis mojego autorstwa.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Forma 24*24 cm

    Ciasto:
    4 szklanki mąki
    4 żółtka
    300 g masła
    1/2 szklanki cukru pudru
    4 łyżki śmietany 18%
    łyżeczka proszku do pieczenia
    3 op. przyprawy do piernika ,,Prymat,,

    Masa serowa:
    1 kg sera z wiaderka
    250 g twarogu tłustego
    5 jajek
    2 op. budyniu śmietankowego
    szklanka cukru
    skórka otarta z cytryny i mandarynki
Wystaw ocenę:

4.48 (172 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Serniki Desery Kulki Ciasto

Sernik w cieście piernikowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto piernikowe 1. Składniki na ciasto zagniatamy i dzielimy na dwie części, jedną wylepiamy dno formy wyłożonej papierem do pieczenia a drugą schładzamy w lodówce.
  • 2. Jajka ubijamy w mikserze z cukrem na puszysto, następnie dodajemy skórki otarte, ser z wiaderka i ser z kostki. Miksujemy tylko do połączenia.
  • układanie kulek na serniku 3. Masę serową wylewamy na surowe ciasto piernikowe. Resztę ciasta rwiemy na małe kawałki, robimy kuleczki i układamy na masie serowej.
  • 4. Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy ok 60 minut.
  • sernik 5. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy. Zimny posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować