Sernik w cieście

4.5 (175 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszny mazisty sernik z dodatkiem skórki pomarańczowej w pysznym kruchym cieście kakaowym, wręcz przeciwnie rozpływa się w ustach. Idealny na każdą uroczystość pięknie się prezentuje udekorowany kleksem bitej śmietany z miętą. Zapraszam na serniczka i małą czarną :)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Wymiary blaszki 22*33 cm
    Spód i góra ciasta:
    2 szklanki mąki
    1 kostka margaryny
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki ciemnego kakao
    3 jajka

    Masa serowa:
    1 kg twarogu
    1 szklanka cukru
    8 jajek
    2 op. cukru waniliowego
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    opakowanie kandyzowanej skórki pomarańczowej
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Serniki

Sernik w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagniatamy i dzielimy na dwie równe części. Jedną cześć wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem i podpiekamy 10 minut w 180 stopniach.
  • 2. Ser mielimy dwukrotnie, żółtka ucieramy z cukrami na kogel- mogel. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do sera wlewamy kogel mogel, mąkę ziemniaczaną,skórkę kandyzowaną i mieszamy. Dodajemy pianę i ponownie delikatnie łączymy ze sobą.
  • 3. Masę serową wylewamy na podpieczony spód.
  • 4. Drugą część ciasta rozwałkowujemy i kładziemy na masę serową. Widelcem na cieście robimy wzorek. Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy ok. 60 minut.
  • 5. Wystudzić. Dowolnie udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Ser biały Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować