Jabłecznik w cieście

5 (192 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Prosty szybki i smaczny jabłecznik wg przepisu mojej mamy. Delikatna warstwa jabłek otulona ciastem. Jabłka użyłam z naszego sadu małe ale słodkie i bez oprysków. Idealny do filiżanki kawy lub herbaty :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    kostka masła 82%
    4 szklanki mąki
    2,5 łyżki śmietany
    3/4 szklanki cukru pudru
    2 jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    1/2 kg jabłek słodkich

    Dodatkowo:
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

5 (192 ocen)

Jabłecznik w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Przełożyć do garnka i podsmażyć do miękkości na ogniu.
  • 2. Składniki na ciasto zagnieść. Jedną część rozwałkowujemy i wylepiamy dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 38*24 cm.
  • 3. Na ciasto w blaszce wykładamy jabłka.
  • 4. Drugą część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na jabłka. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 50 minut.
  • 5. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
  • jabłecznik 6. Życzę smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować