Sernik w cieście czekoladowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób

Bardzo szybki do przygotowania serniczek w cieście czekoladowym. To najbardziej ulubiony sernik w moim domu. Idealny do kawy w gronie najbliższych, polecam go upiec nie tylko na święta.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Średnica tortownicy 30 cm:
    Ciasto:
    2,5 szklanki mąki pszennej
    200 g masła
    3 łyżki cukru pudru
    2 łyżki kakao
    3 żółtka
    3 łyżki śmietany 18%
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa serowa:
    1 kg sera w kostce
    1 opakowanie budyniu śmietankowego
    1 szklanka cukru pudru
    4 jajka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sernik w cieście czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagnieść i podzielić na dwie równe części, jedną wyłożyć do tortownicy wyłożoną papierem do pieczenia aż po same brzegi a drugą wstawić do zamrażalnika.
  • 2. Ser przełożyć do miski i zmiksować za pomocą blendera. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, białka ubić na sztywną pianę. Do sera dodać proszek budyniowy i delikatnie połączyć masą serową.
  • 3. Na ciasto wylać masę serową i na wierzch zetrzeć na tarce drugą część ciasta z lodówki.
  • 4. Sernik wstawić do piekarnika i piec około 60 minut w temperaturze 160 stopni. Wyjąć i ostudzić, wystudzony odłożyć do lodówki aby dobrze stężał wtedy robi się najlepszy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować