Bardzo szybki do przygotowania serniczek w cieście czekoladowym. To najbardziej ulubiony sernik w moim domu. Idealny do kawy w gronie najbliższych, polecam go upiec nie tylko na święta.
Sernik w cieście czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto zagnieść i podzielić na dwie równe części, jedną wyłożyć do tortownicy wyłożoną papierem do pieczenia aż po same brzegi a drugą wstawić do zamrażalnika.
2.Ser przełożyć do miski i zmiksować za pomocą blendera. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, białka ubić na sztywną pianę. Do sera dodać proszek budyniowy i delikatnie połączyć masą serową.
3.Na ciasto wylać masę serową i na wierzch zetrzeć na tarce drugą część ciasta z lodówki.
4.Sernik wstawić do piekarnika i piec około 60 minut w temperaturze 160 stopni. Wyjąć i ostudzić, wystudzony odłożyć do lodówki aby dobrze stężał wtedy robi się najlepszy.
Komentarze