Cytrynowy sernik w czekoladowym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto- Najpierw mleko zagotować i rozpuścić tam czekoladę a potem ostudzić. Zmiksować jajka z cukrem i masłem. Przesiać do jajek mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Zmiksować dolewając czekoladowe mleko. Połowę wylać do blaszki 30x40, wyłożonej papierem do pieczenia.
2.masa- Jajka zmiksować z cukrem i przesianym budyniem. Następnie zmiksować z serem i sokiem z cytryny. Wylać na ciasto i rozprowadzić.
3.Drugą połowę ciasta trochę rozrzedzić mlekiem. Wylać równomiernie na masę serową i rozsmarować..
4.Trzonkiem noża, poprzeciągać w blaszce, w odstępach 1-2 cm. w górę i w dół. Następnie w poprzek i z powrotem. Można widelcem przemieszać spiralnie, efekt byłby wyraźniejszy.
5.Piec ok. 1 godz. w 175 *C.
6.lukier- Cukier puder, przesiać, dodać sok i stopniowo po troszku gorącej wody. Lukier nie może być za rzadki ani za gęsty. Przelać do buteleczki z dziobkiem i polać zimne ciasto w esy-floresy.
Komentarze