Ciasto, praktycznie w wersji dietetycznej. w 100 ma tylko 109 kcal, zaciekawieni? Zapraszam dalej:)
60 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
Biszkopt:
2 jajka
45 g mąki pszennej
60 g ksylitolu- 4 płaskie łyżki
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
barwnik fioletowy
Masa serowa:
430 g twarogu białego półtłustego
1,5 opakowania galaretki z owoców leśnych
200 ml mleka
70 g śmietany 18%
1 jajko
40 g mąki ziemniaczanej
barwnik fioletowy ( ewentualnie)
Dodatkowo:
100 g fioletowego winogrona ( waga samych owoców bez gałązek)
1 galaretka z czarnej porzeczki+350 ml wrzątku
Sernik gotowany fioletowa lady ( bez laktozy i bez cukru) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, odłożyć na bok, Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodawać po łyżce ksylitol i nadal ubijać. Stale ubijając dodawać barwnik, a następnie po jednym żółtku. Odłożyć mikser i do masy jajecznej przesiać sypkie składniki, wymieszać ( w razie konieczności dodać wodę). Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać biszkopt i piec około 20 minut w 170 st do suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić na kratce.
2.Sernik gotowany:
Do naczynia o płaskim dnie przełożyć ser, dodać 100 ml mleka i śmietanę. Zmiksować blenderem na gładką masę. Postawić na ogień i zagotować. Jajko roztrzepać widelcem w miseczce. Ser zdjąć z ognia, dodać jajko , wymieszać i postawić ponownie na ogień. Ponownie zagotować. Cały czas mieszając dodać mąkę. Dokładnie wymieszać. Gotować około minutę. Zdjąć z ognia.
3.W między czasie zagotować resztę mleka. Do miski przełożyć proszek galaretki, zalać gorącym mlekiem o wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Gdy to nastąpi dodać do gotowanej masy serowej, dokładnie wymieszać. Ewentualnie po raz ostatni krótko zmiksować blenderem. Można dodać odrobinę barwnika dla wzmocnienia koloru ( ja dodałam). Zostawić masę do lekkiego ostygnięcia.
Biszkopt ułożyć na paterze, zapiąć obręcz tortownicy i wylać masę serową. Wstawić do lodókwi na całą noc.
4.Dekoracja:
Galaretkę rozpuścić we wrzątku. Ostudzić. Winogrona umyć, rozkroić na pół i ułożyć na całej wierzchniej warstwie sernika. Zalać galaretką i odstawić do lodówki do stężenia. Smacznego!
100 g to około 109 kcal. Smacznego!
Komentarze