Sernik gotowany fioletowa lady ( bez laktozy i bez cukru)

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Ciasto, praktycznie w wersji dietetycznej. w 100 ma tylko 109 kcal, zaciekawieni? Zapraszam dalej:)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    2 jajka
    45 g mąki pszennej
    60 g ksylitolu- 4 płaskie łyżki
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    barwnik fioletowy
    Masa serowa:
    430 g twarogu białego półtłustego
    1,5 opakowania galaretki z owoców leśnych
    200 ml mleka
    70 g śmietany 18%
    1 jajko
    40 g mąki ziemniaczanej
    barwnik fioletowy ( ewentualnie)
    Dodatkowo:
    100 g fioletowego winogrona ( waga samych owoców bez gałązek)
    1 galaretka z czarnej porzeczki+350 ml wrzątku

    Tortownica 16-18 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Serniki

Sernik gotowany fioletowa lady ( bez laktozy i bez cukru) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, odłożyć na bok, Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodawać po łyżce ksylitol i nadal ubijać. Stale ubijając dodawać barwnik, a następnie po jednym żółtku. Odłożyć mikser i do masy jajecznej przesiać sypkie składniki, wymieszać ( w razie konieczności dodać wodę). Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać biszkopt i piec około 20 minut w 170 st do suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić na kratce.
  • 2. Sernik gotowany:
    Do naczynia o płaskim dnie przełożyć ser, dodać 100 ml mleka i śmietanę. Zmiksować blenderem na gładką masę. Postawić na ogień i zagotować. Jajko roztrzepać widelcem w miseczce. Ser zdjąć z ognia, dodać jajko , wymieszać i postawić ponownie na ogień. Ponownie zagotować. Cały czas mieszając dodać mąkę. Dokładnie wymieszać. Gotować około minutę. Zdjąć z ognia.
  • 3. W między czasie zagotować resztę mleka. Do miski przełożyć proszek galaretki, zalać gorącym mlekiem o wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Gdy to nastąpi dodać do gotowanej masy serowej, dokładnie wymieszać. Ewentualnie po raz ostatni krótko zmiksować blenderem. Można dodać odrobinę barwnika dla wzmocnienia koloru ( ja dodałam). Zostawić masę do lekkiego ostygnięcia.
    Biszkopt ułożyć na paterze, zapiąć obręcz tortownicy i wylać masę serową. Wstawić do lodókwi na całą noc.
  • 4. Dekoracja:
    Galaretkę rozpuścić we wrzątku. Ostudzić. Winogrona umyć, rozkroić na pół i ułożyć na całej wierzchniej warstwie sernika. Zalać galaretką i odstawić do lodówki do stężenia. Smacznego!
    100 g to około 109 kcal. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Winogrona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować