Chrupiące ciasteczka czekoladowe - bez mąki, cukru i laktozy

4.98 (182 ocen)

  • 35 min
  • Dla 6 osób

Czy możecie sobie wyobrazić zdrowe ciastka bez mąki, mleka, tłuszczu, cukru oraz tłuszczu? Pewnie stwierdzicie, że  takie nie istnieją... a ja mam dzisiaj właśnie przepis na takie zdrowe słodkości! Są wegańskie bez laktozy i glutenu (jeśli wybierzecie płatki owsiane bezglutenowe) oraz dodatku cukru (zawierają tylko ten naturalnie pochodzący z owoców). Oprócz tego robi się je bardzo szybko - ale uwaga równie szybko znikają! Dlatego musicie ich spróbować!

  • 35 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • -  1 duży banan lub 2 mniejsze 
    - małe jabłko 
    - 2 łyżki kakao
    - 1 łyżeczka cynamonu
    - 6 daktyli
    - 8 łyżek płatków owsianych
Wystaw ocenę:

4.98 (182 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Chrupiące ciasteczka czekoladowe - bez mąki, cukru i laktozy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zdrowe ciastka czekoladowe 1. Banana obieramy i rozgniatamy widelcem. Jabłko również obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy do banana. Dorzucamy kakao, cynamon oraz płatki owsiane. Daktyle kroimy w kostkę i dorzucamy do pozostałych składników. Całość dokładnie mieszamy. Z tak przygotowanej masy łyżką lub dłonią formujemy kulki, które układamy na papierze do pieczenia lekko je dociskając. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25-30 minut.

Porady

Ciastka sprawdzą się jako podwieczorek lub drugie śniadanie. Z powodzeniem można je zapakować na wynos. Do masy można również dodać inne bakalie czy dodatki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować