Sernik cynamonowy na makowym cieście

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszny sernik z cynamonową nutką na pysznym kruchym cieście z dodatkiem sypkiego maku. Udekorowany ciasteczkami w kształcie gwiazdek. Pięknie wygląda i pysznie smakuje. Upieczcie taki na świąteczny stół. Zapewniam, że będziecie zachwyceni. Słodkich wypieków :)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na ciasto:
    2 szklanki mąki tortowej
    2 jajka
    20 dag masła lub margaryny
    pół szklanki cukru pudru
    2 łyżki sypkiego maku
    1 lekko kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia

    Na masę serową:
    1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    1 budyń waniliowy
    1 budyń krówkowy
    15 dag masła lub margaryny
    pół szklanki kaszy manny
    2 łyżki mielonego cynamonu

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
    1 łyżka kaszy manny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Kruche ciasto Desery

Sernik cynamonowy na makowym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto. 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie równe części. Jedną część wkładamy do lodówki do schłodzenia na czas przygotowania masy serowej. A drugą część ciasta rozwałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm, nakłuwamy widelcem i oprószamy kaszą manną.
  • Masa serowa. 2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i dokładnie ucieramy. Dodajemy ser i budynie w proszku, cynamon i ucieramy. Na koniec wsypujemy kaszę mannę i dokładnie mieszamy.
  • Ciasteczka. 3. Ciasteczka: Masę serową wykładamy na ciasto, delikatnie wygładzamy wierzch. Schłodzone ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną, za pomocą foremki w kształcie gwiazdki wycinamy ciasteczka i układamy ja na masie serowej.
  • Pieczenie. 4. Pieczenie: Sernik pieczemy około 70-80 minut do zrumienienia w temperaturze 170 stopni. Sernik studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam do lodówki na kilka godzin.
  • Podanie. 5. Podanie: Gotowy sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Budynie na pół litra mleka każdy i bez cukru. Sernik można pokroić na około 30 kawałków. Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Użyłam sernik gotowy w wiadereczku, inny sernik trzeba zmielić przynajmniej dwa razy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować