Sernik z kaszą manną na kruchym cieście

  • wyświetlono: 569 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Sernik to najlepsze ciasto na świecie. Zawsze się udaje i jest pyszny. Tym razem upiekłam sernik z kaszą manną. Wyszedł bardzo delikatny i taki równiutki. Lekko wilgotny i pięknie się kroił. Polecam podać z filiżanką ulubionej kawy. Ja właśnie tak lubię najbardziej. Upieczcie koniecznie. Słodkich inspiracji Wam życzę :)

bgg (Kopiowanie)
  • 30 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Na ciasto:
półtorej szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru
pudru
1 jajko
2 łyżki kaszy manny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 dag masła lub margaryny

Na masę serową:
1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
5 jajek
15 dag masła lub margaryny
1 cukier waniliowy
1 szklanka cukru
1 szklanka kaszy manny
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
100 ml śmietanki kremówki 30 %

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
2 łyżki kaszy manny

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik z kaszą manną na kruchym cieście

  • Ciasto.1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i przekładamy do blaszki o wymiarach około 25 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy kaszą manną. Następnie wkładamy do lodówki na czas przygotowanie masy serowej.
  • Masa serowa.2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, wsypujemy budynie w proszku, dodajemy ser, wlewamy śmietankę i dokładnie ucieramy. Na koniec wsypujemy kaszę mannę i ucieramy.
  • Do pieczenia.3. Do pieczenia: Na schłodzone ciasto wykładamy równomiernie masę serową.
  • Pieczemy.4. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 60-70 minut do zrumienienia. Upieczony studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładamy na kilka godzin do lodówki.
  • Podajemy.5. Podanie: Gotowy sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy.
Blaszka o wymiarach 25 cm x 35 cm.
Sernik można pokroić na około 30 sporych kawałów.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

serkaszasernikkruche ciastokasza mannaWielkanocboże narodzenieserydla gościokazjenabiałsernik pieczonyserowiecdomowy sernikpieczony serniksernik z kaszą mannasernik na keuchym cieście

Komentarze

Podobne przepisy

STEFANKA

Dodane przez: pati197799

STEFANKA Z KASZĄ MANNĄ NA HERBATNIKACH

ŁATWE I BARDZO SMACZNE CIASTO,...

Ciasto stefanka (bez pieczenia) z kaszą manną

Dodane przez: szpileczkiibabeczkiblog

Ciasto stefanka (bez pieczenia) z kaszą manną

Proste i szybkie w przygotowaniu...

Ciasto z kaszą manną

Dodane przez: beatkaa153

Ciasto z kaszą manną

Ciasto na popołudnie.

Ciasto truskawkowe z kaszą manną

Dodane przez: ewiczka2304

Ciasto truskawkowe z kaszą manną

Szybkie ciasto bez pieczenia. Kasza...

Ciasto z kaszą manną

Dodane przez: Honorata Kielczyk

Ciasto z kaszą manną

Jest to ciasto na bazie kaszy manny...

Ciasto kakaowe z kaszą manną.

Dodane przez: Świeca Urszula

Ciasto kakaowe z kaszą manną

Przepis otrzymałam od koleżanki.Ciasto...