Sernik z mlekiem skondensowanym na kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche: mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia posiekać dokładnie z masłem. Dodać śmietanę, ekstrakt waniliowy i jajka. Zagnieść gładkie ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika na godzinę. Formę (24x36cm) wyłożyć papierem do pieczenia, zetrzeć na grubych oczkach jedną część ciasta. wstawić do lodówki i przygotować masę serową.
Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Produkty na masę przełożyć do miski i zmiksować tylko do połączenia składników. Wylać na ciasto w blaszce. Na sernik zetrzeć pozostałe zamrożone ciasto.
Sernik piec godzinę w temperaturze 180 stopni. po tym czasie uchylić piekarnik i zostawić ciasto jeszcze na 20 minut. Wyjąć i ostudzić. Podawać posypane cukrem pudrem.
Komentarze